konsumatorët rreme lajmeve

Si njerëzit reagojnë ndaj lajmeve të rreme në internet

Hulumtimi i ri zbulon se “lajmet e rreme” frymëzojnë konsumatorët të kërkojnë veprime korrigjuese nga kompanitë.  Edhe nëse kompania është viktimë e lajmeve të rreme. Studimi mbështet gjithashtu idenë që shumica e njerëzve mendojnë se janë më të mirë në zbulimin e lajmeve të rrem sesa njerëzit e tjerë.  Zbuloi se lajmet e rreme rrisin thirrjet për përmirësimin e leximit të mediave dixhitale.

Ideja se unë jam më pak i ndikuar nga lajmet e rreme se sa ju jeni. Ky është një shembull i diçkaje të quajtur efekti i personit të tretë” thotë Yang Cheng, autori i parë i studimit.

Efekti i personit të tretë parashikon që njerëzit priren të perceptojnë se mesazhet e mediave masive kanë një efekt më të madh tek të tjerët sesa mbi veten e tyre. Ne zbuluam se ky efekt shqiptohet në mesin e konsumatorëve që përdorin media sociale. Ne gjithashtu zbuluam se efekti i personit të tretë luan një rol të rëndësishëm. Në mënyrën se si njerëzit reagojnë ndaj lajmeve të rreme në internet.

Për këtë studim, studiuesit regjistruan 661 pjesëmarrës të studimit nga e gjithë Shtetet e Bashkuara. të cilët identifikuan se ishin konsumatorë të Coca-Cola. Studiuesit fillimisht u dhanë pjesëmarrësve një shembull të një lajmi të rremë. Mesazh që qarkullonte në Facebook në vitin 2016. I cili (rrejshëm) pretendonte se Coca-Cola kishte kujtuar shishe me ujë të markës së saj për shkak të pranisë së parazitëve ujorë. Studiuesit pastaj u bënë pjesëmarrësve në studim një sërë pyetjesh. Të dizajnuara për të konstatuar se si ndjeheshin pjesëmarrësit në lidhje me lajmet e rreme.  Çfarë mendonin se duhet të bëheshin për ta adresuar atë.

Gjetja më e fortë ishte që konsumatorët presin që korporatat të marrin përgjegjësinë për të luftuar lajmet e rreme. Edhe nëse kompania në fjalë ishte viktimë e lajmeve të rreme. Ky është një lajm që profesionistët e marrëdhënieve me publikun mund të përdorin. Ai nënvizon nevojën që profesionistët e komunikimit të rriten. Të marrin një rol aktiv në përgjigjen e artikujve të rremë. Kjo mund të nënkuptojë bashkëpunimin me reporterët. Për t’u siguruar atyre informacion të saktë, ose bërjen e informacionit të saktë direkt në dispozicion të publikut, ose të dyja. Por sugjeron që thjesht të qenët i qetë dhe të presësh që kriza të fryhet mund të jetë e mençur. Cdokush mund të përhapë lajme të rreme në mediat sociale. Pritja nga konsumatorët është që kompanitë e prekura duhet të luajnë një rol aktiv në adresimin e tij.

Studimi zbuloi gjithashtu se konsumatorët dëshironin të bëheshin më shumë për të përmirësuar leximin e mediave. Dhe që përdoruesit e mediave duhet të mësohen se si të vlerësojnë median në mënyrë kritike.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se faktori më i fuqishëm në nxitjen e këtyre përgjigjeve nga konsumatorët dukej se ishte efekti i palës së tretë. Me fjalë të tjera, njerëzit që ishin më të sigurt në aftësinë e tyre për të zbuluar lajme të rreme. Ndjeheshin më te fuqimishem se njerëzit e tjerë. Dhe konsumatorët shumë të sigurt kanë më shumë të ngjarë të bëjnë thirrje për veprime korrigjuese nga korporatat dhe përpjekje të përmirësuara të shkrim-leximit të mediave.

Postime te ngjashme