Si t’i bëni të gjitha kufjet inteligjente

Si i ktheni kufjet “e thjeshta” në ato interligjente? Inxhinierët Rutgers kanë shpikur një mënyrë të lirë dhe të lehtë duke shndërruar kufjet, në sensorë që mund të futen në telefona inteligjentë, të identifikojnë përdoruesit e tyre, të monitorojnë rrahjet e tyre të zemrës dhe të kryejnë shërbime të tjera.

 

Shpikja e tyre, e quajtur HeadFi, bazohet në një përshtatës të vogël kufjesh plug-in që kthen një kufje të rregullt në një pajisje ndijimi. Ndryshe nga kufjet inteligjente, kufjeve të rregullta u mungojnë sensorët. HeadFi do t’u lejojë përdoruesve të shmangin nevojën për të blerë një palë kufje të reja inteligjente me sensorë të ngulitur për të shijuar tiparet e ndijimit.

 

“HeadFi mund të kthejë qindra miliona kufje ekzistuese, të rregullta në të gjithë botën në ato inteligjente me një azhornim të thjeshtë,” tha Xiaoran Fan, një shpikës kryesor i HeadFi. Ai është një i sapo diplomuar i doktoratës Rutgers i cili përfundoi kërkimin gjatë vitit të tij të fundit në universitet dhe tani punon në Qendrën e Inteligjencës Artificiale Samsung.

 

Një letër e rishikuar nga Rutgers për shpikjen, e cila rezulton në “kufje inteligjente “, do të botohet zyrtarisht në tetor në MobiCom 2021, konferenca kryesore ndërkombëtare për celularët dhe rrjetet celulare pa tel.

 

Kufjet janë ndër pajisjet më të njohura që përdoren në të gjithë botën dhe ato vazhdojnë të bëhen më inteligjente kur shfaqen funksione të reja, të tilla si kontrolli i gjesteve me prekje, vë në dukje gazeta. Funksione të tilla zakonisht mbështeten në sensorë ndihmës, siç janë akselerometrat, xhiroskopët dhe mikrofonët që janë në dispozicion në shumë kufje inteligjente.

 

HeadFi funksionon duke lidhur kufjet me një pajisje çiftëzimi, siç është smartphone. Nuk kërkon shtimin e sensorëve ndihmës dhe shmang ndryshimet në pajisjen e kufjeve ose nevojën për të personalizuar kufjet, të dyja këto mund të rrisin peshën dhe pjesën më të madhe të tyre. Duke u lidhur në HeadFi, një kufje e konvertuar mund të kryejë detyra dhe të luajë muzikë në të njëjtën kohë.

 

Inxhinierët kryen eksperimente me 53 vullnetarë duke përdorur 54 palë kufje me çmime të vlerësuara që variojnë nga $ 2.99 në $ 15,000. HeadFi mund të arrijë 97.2 përqind në 99.5 përqind saktësi në identifikimin e përdoruesit, 96.8 përqind në 99.2 përqind në monitorimin e rrahjeve të zemrës dhe 97.7 përqind në 99.3 përqind në njohjen e gjesteve

.

Postime te ngjashme