Studimi zbulon se AI mund të ndikojë në rreth 300 milionë vende pune

Studimi zbulon se AI mund të ndikojë në rreth 300 milionë vende pune

Rreth 300 milionë vende pune me kohë të plotë në mbarë botën mund të zëvendësohen pjesërisht ose tërësisht nga mjetet e inteligjencës artificiale (AI), sipas ekonomistëve të Goldman Sachs.

Mjetet gjeneruese të inteligjencës artificiale (AI) mund të zëvendësojnë një të katërtën e detyrave të punës në SHBA dhe Evropë, sipas një raporti nga banka e investimeve. Megjithatë, studiuesit kanë parashikuar gjithashtu se teknologjitë e reja do të sillnin vende të reja pune dhe një bum produktiviteti. Kjo përfundimisht mund të rrisë vlerën totale vjetore të mallrave dhe shërbimeve të prodhuara globalisht me 7%. Raporti përshkruan aftësinë gjeneruese të AI për të krijuar përmbajtje të padallueshme nga puna njerëzore. Kjo siç mund të bëjnë platforma si ChatGPT – si “një përparim i madh”.

“Nëse AI gjeneruese përmbush aftësitë e saj të premtuara, tregu i punës mund të përballet me ndërprerje të konsiderueshme”, thuhet në raport.

Në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, dy të tretat e punëve aktuale “janë të ekspozuara ndaj një shkalle të automatizimit të AI”. Në nivel global, studiuesit parashikuan se deri në 18% e punës mund të kompjuterizohej. Kjo me efektet që ndiheshin më thellë në ekonomitë e përparuara sesa tregjet në zhvillim. Këto mjete pritet të transformojnë punën e punonjësve të jakë të bardhë si administratorët dhe avokatët. Nga këto pozicione të prekura, deri në 50 përqind e ngarkesës së tyre të punës mund të zëvendësohet, sipas raportit.

Megjithëse ndikimi i AI në tregun e punës ka të ngjarë të jetë i rëndësishëm. Shumica e vendeve të punës dhe industrive janë vetëm pjesërisht të ekspozuara ndaj automatizimit. Ato kanë më shumë gjasa të plotësohen në vend që të zëvendësohen nga AI.

Studiuesit ekstrapoluan vlerësimet e tyre për të gjithë botën. Ata zbuluan se AI gjeneruese mund të ekspozonte ndaj automatizimit ekuivalentin e 300 milionë vendeve të punës me kohë të plotë. Punët me ekspozimin më të ulët ndaj AI përfshijnë ato që lidhen me mirëmbajtjen, instalimin, riparimin dhe detyrat e ndërtimit.

Studimi thekson se, historikisht, zhvendosja e punëtorëve nga automatizimi shpesh kompensohet nga krijimi i vendeve të reja të punës.

Gjatë muajve të fundit, chatbot-et e fuqizuara nga AI kanë parë një rritje të konsiderueshme të popullaritetit. Ato kanë hapur biseda për të ardhmen e punës. Chatboti më i popullarizuar, ChatGPT i OpenAI, u lançua për publikun në fund të nëntorit 2022. Duke parë suksesin e tij, shumë kompani kanë shfrytëzuar mundësinë për të zhvilluar chatbot-et e tyre. Muajin e kaluar, Microsoft lançoi një version të mundësuar nga ChatGPT të motorit të tij të kërkimit Bing. Menjëherë pas kësaj, Google lançoi një chatbot rival, të quajtur Bard.

“ChatGPT dhe teknologjitë e tjera të avancuara të AI kanë ndezur tashmë risi dhe investime në këtë fushë. Megjithatë, vëmendja e fundit që kjo ka fituar nga komuniteti ndërkombëtar – jashtë teknologjisë – do të hedhë një dritë të re në rrugën e zymtë të rimëkëmbjes të përcaktuar për këtë vit, “tha Claire Trachet, CEO e kompanisë këshilluese të biznesit Trachet.

“Ndërsa këto teknologji vazhdojnë të evoluojnë dhe maturohen, ka të ngjarë që ato të nxisin edhe më shumë inovacion dhe investime në të ardhmen. Kompanitë dhe investitorët po e njohin potencialin e jashtëzakonshëm të AI për të transformuar një gamë të gjerë industrish dhe janë të etur për t’i përshtatur dhe zbatuar këto për të përfituar nga mundësia.”

Postime te ngjashme