Të kthejmë Saharën në një fermë diellore? Mund të mos rezultojë aq mirë sa mendojnë studiuesit

Shkretëtirat më të ndaluara në botë mund të jenë vendet më të mira në Tokë për korrjen e energjisë diellore. Ato janë burimi më i bollshëm dhe më i pastër i energjisë që kemi. Shkretëtirat janë të  relativisht të sheshta, lënda e parë për gjysmëpërçuesit nga të cilët prodhohen qelizat diellore – dhe kurrë nuk mungojnë rrezet e diellit. Në fakt, dhjetë termocentralet më të mëdha diellore ndodhen në shkretëtirë ose në rajone të thata.

Studiuesit mendojnë se Sahara mund të shndërrohet  në një fermë gjigante diellore. Ajo mund te jetë e aftë për të përmbushur katër herë kërkesat aktuale të botës për energji. Janë hartuar plane për projekte në Tunizi dhe Marok që do të furnizonin me energji elektrike miliona familje në Evropë.

Sipërfaqet e zeza të paneleve diellore thithin pjesën më të madhe të dritës së diellit që i arrin. Por vetëm një pjesë (rreth 15%) e asaj energjie hyrëse shndërrohet në energji elektrike. Pjesa tjetër i kthehet mjedisit si nxehtësi. Panelet janë zakonisht shumë më të errët se toka që mbulojnë. Një hapësirë ​​e madhe e qelizave diellore do të thithë shumë energji shtesë dhe do ta lëshojë atë si nxehtësi.

Nëse  efektet do të ishin vetëm lokale mund të mos kishin rëndësi në një shkretëtirë pak të populluar dhe djerrë. Por shkalla e instalimeve që do të nevojiteshin për të bërë një rënie në kërkesën për energji fosile në botë do të ishte e madhe, duke mbuluar mijëra kilometra katrorë. Nxehtësia e riemetuar nga një zonë e kësaj madhësie do të rishpërndahet nga rrjedha e ajrit në atmosferë, duke pasur efekte rajonale dhe madje globale në klimë.

Një Sahara më e gjelbër

Një studim i vitit 2018 përdori një model klimatik për të simuluar efektet e albedos së ulët në sipërfaqen e tokës së shkretëtirave të shkaktuara nga instalimi i fermave masive diellore. Albedo është një masë se sa mirë sipërfaqet reflektojnë rrezet e diellit. Rëra, për shembull, është shumë më reflektuese se një panel diellor dhe kështu ka një albedo më të lartë.

Modeli zbuloi se kur madhësia e fermës diellore arrin 20% të sipërfaqes totale të Saharasë, ajo shkakton një lak reagimi. Nxehtësia e emetuar nga panelet diellore më të errëta (krahasuar me tokën e shkretëtirës shumë reflektuese) krijon një diferencë të madhe të temperaturës midis tokës dhe oqeaneve përreth që në fund ulin presionin e ajrit sipërfaqësor dhe shkaktojnë që ajri i lagësht të ngrihet dhe të kondensohet në pika shiu.

Me më shumë reshje musonore, bimët rriten dhe shkretëtira reflekton më pak energji të diellit pasi bimësia thith dritën më mirë se rëra dhe toka. Me më shumë bimë të pranishme, më shumë ujë avullohet, duke krijuar një mjedis më të lagësht që shkakton përhapjen e bimësisë.

Ky skenar mund të duket fantastik. Një lak i ngjashëm reagimi e mbajti të gjelbër pjesën më të madhe të Saharasë, gjatë Periudhës së Lagështisë Afrikane.

Pra, një fermë gjigante diellore mund të gjenerojë energji të bollshme për të përmbushur kërkesën globale. Në të njëjtën kohë të kthejë një nga mjediset më armiqësore në Tokë në një oaz të banueshëm. Tingëllon perfekt, apo jo?

Në një studim të kohëve të fundit, ne përdorëm një model të avancuar të sistemit të Tokës për të ekzaminuar nga afër se si fermat diellore të Saharasë ndërveprojnë me klimën. Modeli ynë merr parasysh reagimet komplekse midis sferave ndërvepruese të klimës së botës – atmosferës, oqeanit dhe tokës dhe ekosistemeve të saj. Ky model tregoi se mund të ketë efekte të padëshiruara në pjesë të largëta të tokës dhe oqeanit.

Thatësira në Amazonë, ciklonet në Vietnam

Mbulimi i 20% të Saharasë me ferma diellore rrit temperaturat lokale në shkretëtirë me 1.5°C sipas modelit tonë. Me mbulim 50%, rritja e temperaturës është 2,5°C. Kjo ngrohje përfundimisht përhapet në të gjithë globin nga atmosfera dhe lëvizja e oqeanit. Ajo rrit temperaturën mesatare të botës me 0,16°C për 20% të mbulimit dhe 0,39°C për mbulimin 50%. Megjithatë, ndryshimi i temperaturës globale nuk është uniform. Rajonet polare do të ngroheshin më shumë se tropikët, duke rritur humbjen e akullit të detit në Arktik. Shkrirja e akullit të detit ekspozon ujin  i cili thith  më tepër energji diellore.

Ky burim i ri masiv i nxehtësisë në Sahara riorganizon qarkullimin global të ajrit dhe oqeanit, duke ndikuar në modelet e reshjeve në mbarë botën. Brezi i ngushtë i reshjeve të dendura në tropikët, i cili përbën më shumë se 30% të reshjeve globale dhe mbështet pyjet tropikale të pellgut të Amazonës dhe Kongos, zhvendoset drejt veriut në simulimet tona. Për rajonin e Amazonës, kjo shkakton thatësira pasi më pak lagështi vjen nga oqeani. Përafërsisht e njëjta sasi reshjesh shtesë që bie mbi Sahara  humbet nga Amazona. Modeli gjithashtu parashikon ciklonet më të shpeshta tropikale që godasin brigjet e Amerikës së Veriut dhe Azisë Lindore.

Postime te ngjashme