Teknologji e re e leximit për personat e verbër dhe me shikim të dobësuar në bibliotekat e Vjenës

Teknologjia e re e leximit për personat e verbër është futur në bibliotekat e Vjenës.

Biblioteka Kombëtare Austriake u ka mundësuar personave të verbër dhe me shikim të kufizuar të lexojnë tekste duke i riprodhuar ato përmes një altoparlanti të integruar në ndihmën vizuale OrCam.

Pajisja inteligjente OrCam MyEye 2.0 me një aparat fotografik dhe një altoparlant të vogël njeh tekstin në të gjitha sipërfaqet dhe e lexon atë me zë të lartë, gjë që e bën më të lehtë për personat e verbër dhe me shikim të dobët të kenë qasje në ofertën e bibliotekës dhe ta bëjnë më tërheqëse shkuarjen në bibliotekë. Duke vepruar kështu, secili përdorues mund të rregullojë volumin dhe shpejtësinë e leximit.

Pajisja gjithashtu mund të njohë fytyra, kartëmonedha dhe produkte të ndryshme. Kompania izraelite OrCam specializohet në pajisje për të ndihmuar njerëzit e verbër dhe me shikim të kufizuar bazuar në inteligjencën artificiale. Kompania ka bërë përpjekje të mëdha për një kohë të gjatë për të përmirësuar qasjen dhe për të mbështetur njerëzit e verbër dhe me shikim të dobët në të gjithë botën.

Kështu, për shembull, në shtator të vitit 2020, ata filluan të bashkëpunojnë me yllin e futbollit, Lionel Messi për të tërhequr vëmendjen tek njerëzit me dëmtime shikimi dhe për të rritur ndërgjegjësimin në shoqëri për sfidat me të cilat përballen.

Pajisja është bërë e disponueshme kohët e fundit në bibliotekën kryesore të Vjenës. Bibliotekat e qytetit të Vjenës kanë avokuar për përfshirjen sociale dhe mundësinë e arritjes së materialeve bibliotekare për të gjithë qytetarët për vite me radhë.

Postime te ngjashme