Weckert personi që mashtroi Google Maps. 

Google Maps tregoi se kishte një bllokim masiv trafiku.

Pothuajse tre vjet më parë, artisti Simon Weckert vuri re diçka të pazakontë në një demonstrim të ditës së majit në Berlin.  Google Maps tregoi se kishte një bllokim masiv trafiku, edhe pse ne rrugë kishte zero makina. Shumë shpejt, Weckert e kuptoi që ishte masa e njerëzve, ose më saktë telefonat inteligjentë të tyre, që e kishin mashtruar pa dashje Google-in duke parë gridlock në një rrugë të zbrazët. Dhe pastaj vendosi ta bënte vetë.

Pyetja ishte nëse mund të jetë e mundur të gjenerosh diçka të tillë në një mënyrë shumë më të thjeshtë.

Dhe kështu Weckert huazoi telefona nga miqtë dhe nga kompanitë me qira.  Derisa ai kishte fituar 99 pajisje, të cilat ai grumbulloi në një kamionçinë pak të kuqe. Projekti Google Maps Hack kishte filluar.

Plan  i thjeshtë.

Plani ishte i thjeshtë. Gjatë një dite, Weckert do të shëtiste lart e poshtë një rrugë të caktuar.  Kryesisht në mënyrë të rastësishme, duke tërhequr kamionçin e tij të mbushur me smartphone me vete. Efekti nuk ishte i menjëhershëm. Iu desh Google Maps rreth një orë për të kapur. Por përfundimisht, në mënyrë të pashmangshme treguonte që trafiku ishte ngadalësuar në një zvarritje – edhe pse nuk kishte trafik . Ai e kishte mashtruar në mënyrë efektive sistemin. Duke menduar se një seri autobusësh të mëdhenj po zvarriteshin mbrapa dhe me radhë.

Të dhënat e trafikut në Google Maps rifreskohen vazhdimisht falë informacionit nga një larmi burimesh. Duke përfshirë të dhëna të anonimizuara të grumbulluara nga njerëz që kanë shërbime të vendndodhjes të aktivizuara dhe kontribute nga komuniteti Google Maps. Kompania gjithashtu vëren se ndërsa ka kuptuar se si të bëjë dallimin midis makinave dhe motoçikletave.  Ajo ende nuk ka asnjë mënyrë për të filtruar për vendosjen e Weckert.

Weckert nuk është personi i parë që mashtron Google Maps.

Weckert nuk është personi i parë që mashtron Google Maps.  Ka më shumë mënyra të teknologjisë së lartë sesa të marrësh me qira dhjetëra telefona të mençur për të arritur të njëjtin qëllim.

Me fjalë të tjera, Weckert nuk e ka “hakuar” Google Maps për udhëtarët.

Ajo që me të vërtetë na intereson në përgjithësi është lidhja midis teknologjisë dhe shoqërisë dhe ndikimit të teknologjisë, si na formëson.

 

Google Maps ofron një shembull veçanërisht ilustrues të asaj marrëdhënieje. Jo vetëm që është një sistem i mbyllur, me pak transparencë rreth asaj që e informon të dhënat dhe si përdoren, por Google Maps gjithashtu formon në mënyrë unike botën e fizikës. Nëse mbledh një bllokim trafiku – të vërtetë ose të fabrikuar – mund të ridrejtojë automjetet në rrugë më pak të udhëtuara, nga ana tjetër, duke bërë tendosje në infrastrukturën që nuk ishte ndërtuar për vëllimin shtesë.

 

Kjo tregon se sa e thjeshtë është të mashtrosh një produkt, në të cilin njerëzit vendosin sasi të jashtëzakonshme besimi. Dhe ilustron se si hartat nuk janë neutrale, as në krijimin e tyre, as në interpretimin e tyre.

Postime te ngjashme