Zbulimi i ujit të ngrohtë në Antarktidë

Një ekip shkencëtarësh ka vëzhguar, për herë të parë, praninë e ujit të ngrohtë në një pikë jetike nën një akullnajë në Antarktidë . Zbulimi alarmant  tregon për shkakun e shkrirjes graduale të kësaj raft akulli. Gjithashtu ngrihen shqetësime për nivelin e detin.

Ujërat e ngrohtë në këtë pjesë të botës, aq të largëta sa mund të duken, duhet të shërbejnë si një paralajmërim për të gjithë ne. Sidomos për ndryshimet e mundshme,të tmerrshme në planetin e sjellë nga ndryshimet klimatike. Nëse këto ujëra po shkaktojnë shkrirjen e akullnajës në Antarktidë, rezulton se ndryshimet në nivelin e detit do të ndjehen në pjesët më të banuara të botës.

Ujërat e ngrohtë të regjistruar – më shumë se dy gradë më shumë se ngrirja – rrjedhin nën akullnajën Thwaites.  Ajo është pjesë e Fletës së Akullit të Antarktikut Perëndimor. Zbulimi u bë në zonën e tokëzimit të akullnajës . Vendi në të cilin kalimet e akullit midis të pushuarit plotësisht në shtratin e shtratit dhe lundrimit në oqean si një raft akulli dhe i cili është thelbësor për shkallën e përgjithshme të tërheqjes së një akullnajore.

Rezultati i turbullirave

Do të kullonte një masë uji që është afërsisht me madhësinë e Britanisë së Madhe ose të shtetit të Florida. Aktualisht përbën afërsisht 4 përqind të rritjes globale të nivelit të detit. Disa shkencëtarë i shohin Thaaitët si akullnajari më i prekshëm dhe më domethënës në botë. Kjo për sa i përket rritjes së ardhshme globale të nivelit të detit. Rënia e tij do të ngrinte nivelet globale të detit me gati një metër, ndoshta duke mposhtur zonat ekzistuese të populluara.

Ndërsa recesioni i akullnajës është vërejtur gjatë dekadës së kaluar, shkaqet e këtij ndryshimi nuk ishin përcaktuar më parë. Rezultati i turbullirave është përzierja e shkrirjes së ujit të freskët nga akullnaja dhe uji i kripur nga oqeani.

Nga vëzhgimet  në zgavrën e oqeanit në zonën e tokëzimit janë vërejtur jo vetëm prania e ujit të ngrohtë, por edhe niveli i turbullirave. Kjo sjelle kështu efikasitetin e tij për të shkrirë akullin.

Postime te ngjashme