Zbulohet shpërthimi më i madh në historinë e Universit që nga Bing Bang

Ky shpërthim jashtëzakonisht i fuqishëm ndodhi në tufën e galaktikës Ophiuchus, e cila ndodhet rreth 390 milion vite dritë nga Toka. Grumbujt e Galaxy janë strukturat më të mëdha në Univers të mbajtura së bashku nga graviteti. Përmbajnë mijëra galaktika individuale, lëndë të errët dhe gaz të nxehtë.

Shkencëtarët që studiojnë një tufë të largët galaktike kanë zbuluar shpërthimin më të madh të parë në Univers që nga Big Bang

Shpërthimi erdhi nga një vrimë e zezë supermasive në qendër të një galaktike qindra miliona vite dritë larg. Ajo lëshoi ​​pesë herë më shumë energji sesa mbajtësi i mëparshëm i rekordeve.

Profesor Melanie Johnston-Hollitt, nga nyja e Universitetit Curtin të Qendrës Ndërkombëtare për Kërkime të Astronomisë në Radio, tha se ngjarja ishte jashtëzakonisht energjike.

Ne kemi parë shpërthime në qendrat e galaktikave më parë, por kjo është me të vërtetë massive. Dhe ne nuk e dimë pse është kaq e madhe.

Por kjo ndodhi shumë ngadalë si një shpërthim me lëvizje të ngadalta që ndodhi gjatë qindra e miliona viteve”. Shpërthimi ndodhi në grupin e galaktikës Ophiuchus, rreth 390 milion vite dritë nga Toka.

Ishte aq i fuqishëm sa grushtoi një zgavër në plazmën e kllasterit. Gazi super i nxehtë që rrethonte vrimën e zezë. Dallimi është se ju mund të vendosni 15 galaktika të Rrugës së Qumështit në një rresht në kraterin ky shpërthim ndodhi në gazin e nxehtë të grupit.

Profesori Johnston-Hollitt tha se zgavra në plazmën e kllasterit ishte parë më parë me teleskopë me rreze X. Por shkencëtarët fillimisht hodhën poshtë idenë se mund të ishte shkaktuar nga një shpërthim energjik, sepse do të kishte qenë shumë i madh.

Njerëzit ishin skeptikë per shkak te madhësise se shpërthimit.

Por vërtet është ashtu. Universi është një vend i çuditshëm. Studiuesit kuptuan vetëm ato që kishin zbuluar kur shikuan grupin e galaktikës Ophiuchus me teleskopë radio. Të dhënat e radios përshtaten brenda rrezeve X si një dorë në dorezë. Ky është klipi që na tregon një shpërthim të një madhësie të pashembullt të ndodhur këtu.

Zbulimi u bë duke përdorur katër teleskopë; Observatori X-ray Chandra i NASA-s, XMM-Newton i ESA-s, Array Widefield Murchison (MWA) në Australinë Perëndimore dhe Teleskopi Giant Metrewave Radio (GMRT) në Indi. Profesori Johnston-Hollitt, i cili është drejtori i MWA dhe një ekspert në grupimet galaktike, e krahasoi gjetjen me zbulimin e eshtrave të parë të dinosaurit. Eshtë pak a shumë si arkeologji.

Neve na janë dhënë mjetet për të gërmuar më thellë me teleskopë radio me frekuencë të ulët. Kështu që ne duhet të jemi në gjendje të gjejmë më shumë shpërthime si kjo tani”. Gjetja nënvizon rëndësinë e studimit të Universit në gjatësi vale të ndryshme, tha profesori Johnston-Hollitt. Të kthehesh mbrapa dhe të bësh një studim me gjatësi shumë vale, vërtet ka bërë ndryshimin.

Postime te ngjashme