A janë të sigurta Kullat 5G? Ja përgjigja definitive

Njerëzit mendojnë se 5G – gjenerata e pestë e rrjeteve të qelizave me bandë të gjerë – është e rrezikshme dhe në të vërtetë mund t’ju vrasë. Por kjo është një teori konspiracioni. Kullat 5G janë infrastruktura e përdorur për të mbajtur pajisjet e rrjetit për aksesin e përshpejtuar të internetit dhe ndërsa ato janë funksionalisht të ndryshme nga kullat e telefonit celular që jeni mësuar të shihni – sepse hardware lëshon valë radio me frekuencë më të lartë që janë shumë më të shkurtër në gjatësi— ato janë në thelb të padëmshme. Me fillimin e pandemisë COVID-19, pritjet e këqija për 5G janë përkeqësuar edhe më shumë, me disa njerëz që bëjnë pretendime shqetësuese dhe të pabazuara se ekziston një lidhje midis koronavirusit dhe vendosjes së kullave 5G. Kjo tërheqje e frikës madje ka bërë që njerëzit të djegin gati 80 kulla të celularëve në Mbretërinë e Bashkuar në muajt e fundit. Megjithatë, klasa e fundit e iPhone-ve është plotësisht e drejtuar drejt qasjes më të shpejtë në internet që vjen me 5G, dhe sipas një analisti kryesor të Apple, ato modele iPhone 12 panë më shumë porosi në 24 orët e para sesa iPhone 11 i vitit të kaluar. Pra, pse disa njerëz betohen kundër 5G ndërsa të tjerët kërcejnë në teknologjinë që do t’u japë atyre qasje në të? Si funksionojnë në të vërtetë kullat 5G dhe pse duket se ato nxisin kaq shumë frikë, pasiguri dhe dyshim midis një pakice të zëshme?

Si funksionon 5G, sidoqoftë?

Një teknik kinez mban një maskë mbrojtëse ndërsa instalon një stacion të ri Huawei 5G në një kullë në një rreth biznesi në 23 Prill 2020 në Pekin, Kinë. Ndryshe nga kullat e telefonave celularë që mundësojnë rrjetet LTE – hulking, zakonisht të gjatë 200 dhe 400 metra të gjatë dhe të ndërprerë kilometra larg – rrjetet 5G mbështeten shumë në njësitë e imëta, të quajtura me vend “qeliza të vogla”, të cilat shpesh janë të bashkuara me shtyllat ekzistuese të shërbimeve në mjediset urbane.

MERRNI FAKTET: 5G

Për të kuptuar pse ekziston një kontrast kaq i zymtë midis këtyre llojeve të infrastrukturës, së pari duhet të fusim në teknologjinë themelore që mundëson 5G: valët elektromagnetike.

Spektri i dukshëm, ose e gjithë drita që mund të shohim, ekziston përgjatë spektrit më të madh elektromagnetik, por në të vërtetë është thjesht një gabim. Në grafikun më poshtë, ju mund të shihni se spektri i dukshëm është vetëm midis dritës ultraviolet dhe infra të kuqe, ose midis 400 dhe 700 nanometra. Kjo ka kuptim, sepse fotoreceptorët në sytë tanë, të cilët quhen kone dhe shufra, zbulojnë vetëm dritën midis këtyre frekuencave.

Ndërsa energjia rritet përgjatë spektrit elektromagnetik, valët bëhen gjithnjë e më të shkurtra – vini re se rrezet gama janë shumë më të fuqishme dhe kanë valë të mbushura më dendur sesa radio FM, për shembull. Pra, frekuenca dhe gjatësia e valës kanë një lidhje të anasjelltë. 5G operon me një frekuencë më të lartë se standardet e tjera të komunikimit me të cilat jemi mësuar, si 3G, 4G ose LTE. Këto rrjete punojnë në frekuenca ndërmjet rreth 1 deri në 6 gigahertz, ndërsa ekspertët thonë se 5G qëndron më afër brezit midis 24 dhe 90 gigahertz.

 

Për shkak se valët 5G funksionojnë në një frekuencë më të lartë, ato janë më të fuqishme, por edhe më të gjata në gjatësi. Kjo është arsyeja kryesore pse kërkohet infrastrukturë e re për vendosjen e 5G: valët kanë karakteristika të ndryshme. Valët më të shkurtra, për shembull, do të shohin më shumë ndërhyrje nga objektet si pemët dhe rrokaqiejt, madje edhe pikat e shiut. Në fakt, kjo është arsyeja pse qelizat e vogla janë instaluar në shtyllat e shërbimeve. Në qytete, posaçërisht, 5G është i shpejtë dhe i fuqishëm, por nuk mund të udhëtojë mirë nëpër mure ose pengesa të tjera. Pra, sa më shumë pikë rele të keni, aq më i mirë do të jetë sinjali.

Pse janë njerëzit të çuditur nga kullat 5G?

 

Shumica e informacioneve marramendëse që teoricienët e konspiracionit ndajnë rreth 5G lidhen në një farë mënyre me rrezatimin. Në thelbin e tij, rrezatimi është energji dhe jo gjithmonë vjen në formën e pasojave që shkaktojnë kancer nga një aksident bërthamor, si Çernobili.

Pse besoni në teoritë e konspiracionit

Në fakt, në përgjithësi ju mund t’i referoheni rrezatimit si “valë elektromagnetike”, sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).
Sapo të kuptoni se 5G (dhe paraardhësit e tij LTE, 4G, 3G, e kështu me radhë) operon përgjatë spektrit elektromagnetik, duke dërguar energji elektrike përmes ajrit në valë, ju mund të filloni të shihni lidhjen me teoritë e egra atje. Megjithatë, kjo nuk i bën pretendimet të sakta. Më poshtë janë renditur mitet më të egra në lidhje me teknologjinë 5G.

️ Miti # 1: 5G shkakton kancer. Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, nuk ka ende prova të mjaftueshme shkencore për të sugjeruar që valët e radiofrekuencës të emetuara nga kullat e telefonit celular janë të dëmshme, me vërejtjen se ne kemi nevojë për më shumë kërkime për të përcaktuar sigurinë e plotë: Në këtë kohë, nuk ka prova të forta se ekspozimi ndaj valëve RF nga kullat e telefonit celular shkakton ndonjë efekt të dukshëm shëndetësor. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që valët RF nga kullat e celularëve janë provuar të jenë absolutisht të sigurta. Shumica e organizatave të ekspertëve pajtohen se kërkohen më shumë kërkime për të sqaruar këtë, veçanërisht për efektet e mundshme afatgjata. Valët që mundësojnë komunikime pa tel konsiderohen të jenë “rrezatim jo-jonizues”, që do të thotë se ato nuk dëmtojnë direkt ADN-në brenda qelizave. Kështu forma të tjera, më të forta të rrezatimit mund të shkaktojnë kancer. Kujtoni grafikun e mësipërm që përshkruan spektrin elektromagnetik: rrezatimi jonizues i dëmshëm përfshin rrezet X, rrezet gama dhe rrezet ultraviolet. Meqenëse 5G përdor valë që janë me frekuencë më të lartë – dhe për këtë arsye më të forta – sesa ato të përdorura në 4G ose LTE, është shumë e qartë se nga e kanë origjinën këto teori konspirative. Por mbani në mend se në shumicën e rasteve, 5G nuk do të kalojë 100 gigahertz në frekuencë, larg nga rrezatimi i dëmshëm, i cili matet në exahertz (një njësi e frekuencës e barabartë me 1018 Hertz).

☣️ Miti # 2: Kina po përdor 5G për të na spiunuar. Kjo është gjëja më e afërt me një teori të vlefshme konspirative që do të merrni me 5G, por është ende mjaft e ulët në polin totem të mundësive. Teoria shkon kështu: Nëse kompanitë kineze, me lidhje me qeverinë kineze, përfundojnë duke zbatuar kullat 5G që transmetojnë komunikimin pa tel 5G, ata mund të na spiunojnë përmes “dyerve të prapme” teknologjike në ato pajisje.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, drejtuesit e kompanive të mëdha të telekomit janë shpesh ata që mbështesin këto pikëpamje. “Ne nuk kemi besim te askush, pavarësisht nëse ai qëndron në Kinë apo Sh.B.A dhe asnjë operator nuk duhet ta ketë”, tha Scott Petty, shefi i teknologjisë në Vodafone në Mbretërinë e Bashkuar, për Financial Times. “Detyra jonë është të mbrojmë klientët tanë.”

A është në të vërtetë e vërtetë kjo? Është e vështirë të thuash. Por në SH.B.A., administrata e Presidentit Donald Trump tashmë ka bllokuar Huawei – një nga prodhuesit më të mëdhenj të telefonave inteligjentë në botë, pavarësisht Samsung – nga sigurimi i kontratave për ndërtimin e infrastrukturës 5G në SH.B.A. që përfshin stacionet bazë, antenat dhe serverat kompjuterikë.

Është paqartë nëse Huawei është në të vërtetë një kërcënim i sigurisë kombëtare apo jo, ose nëse ky është një tjetër përbërës i luftës tregtare SHBA-Kinë. I gjithë debati madje pak të kujton argumentin se TikTok i ByteDance është një mjet mbikëqyrje kinez.

Por në çdo rast, është e qartë që SHBA kanë qenë proaktive në trajtimin e Huawei sikur të ishte një kërcënim i caktuar, duke e bërë të pavlefshme teorinë se Kina mund të na spiunonte përmes 5G.

Postime te ngjashme