Laboratori i Jet Propulsionit të NASA-s: Krijimi i robotëve për të shkuar atje ku njerëzit nuk munden

Laboratori i Jet Propulsionit të NASA-s: Krijimi i robotëve për të shkuar atje ku njerëzit nuk munden

JPL është qendra kryesore e NASA-s për eksplorimin robotik, që do të thotë se ne dërgojmë robotë, jo njerëz, në hapësirë.

NASA po punon për të kapërcyer sfidat e mëdha dhe për të dërguar njerëz në Mars. Ndërkohë, janë dërguar rovers, Landers dhe Orbita në sipërfaqen e Planetit të Kuq dhe janë zhvilluar teknologji për të dërguar robotë më të avancuar në destinacione të tjera të sistemit diellor, siç janë Hëna, asteroidet dhe hëna e akullt e Jupiterit, Europa.

Shumë vendodhje përfshijnë pengesa të tilla si shkëmbinjtë e krisur, kanionet e pjerrëta dhe akulli i shkëlqyeshëm që mbulon një oqean nën sipërfaqe. Ne duhet të projektojmë dhe të ndërtojmë robotë që mund të lundrojnë në mënyrë të sigurt dhe t’i mbijetojnë atyre veçorive sfiduese dhe të shërbejnë si eksploruesit tanë të shkathët.

JPL ka zhvilluar një softuer të sofistikuar për të gjithë rover-ët e Marsit që janë dërguar dhe që lejon mbajtjen nën kontroll nga këtu në Tokë. Megjithatë, është krijuar gjithashtu softuer që lejon rovers të lëvizin në sipërfaqen e Marsit sa më të pavarur që të jetë e mundur, të vendosin instrumente në sipërfaqe dhe të përdorin kamerat e tyre dhe instrumentet e tjerë për të parë dhe kuptuar rrethinën e tyre.

Dalja për eksplorim

Për të eksploruar destinacionet e ardhshme të sistemit diellor, JPL është duke eksperimentuar me dizajne të ndryshme duke përdorur gjymtyrë dhe rrota.

Për shembull, një rover me katër gjymtyrë, me 64 gishta, me emrin LEMUR (Robot i Shërbimit Mekanik të Udhëtimit me anë të Gjymtyrëve) u krijua për t’u ngjitur nëpër faqet e shkëmbinjve duke u kapur me qindra grepa të vegjël në secilin gisht. Ky projekt test solli një brez të ri robotësh që mund të ecin, të ngjiten, të zvarriten dhe madje të mbërthehen si zvarranikë për t’u ngjitur në sipërfaqe.

Për sa i përket robotëve që rrotullohen; JPL në fakt po kryen ri-shpikjen e rrotës, ose të paktën automjete të ndryshme me rrota. Axel Rover ka dy rrota dhe një lidhje që zvarritet prapa, dhe një DuAxel më i ri bashkëngjit dy Axel Rovers me njëri-tjetrin. Ata rrotullohen si dyshe derisa të hasin një pjerrësi të madhe. Në këtë moment të dy Axels ndahen, duke mbetur të bashkangjitur vetëm nga një lidhje, ndërsa njëri rrotullohet për t’u zhytur poshtë shpatit, pastaj kthehet te partneri. Të tjerë me dy rrota përfshijnë një robot të vogël, të palosshëm, në madhësi të këpucëve të quajtur A-PUFFER që një ditë mund të pastrojë zona të Hënës që nuk janë të arritshme për astronautët dhe BRUIE, një rover zhytës që përfundimisht mund të eksplorojë oqeanet nëntokësore të hënave të akullta të sistemit diellor.

Këto konfigurime të shumta ofrojnë më shumë mundësi për të eksploruar Hënën e Tokës, Marsin dhe ndoshta Europën (Hëna e Jupiterit. Dhe për eksplorimin mbi sipërfaqe, anijet ajrore prototip po testohen për të fluturuar nëpër atmosferat e Venusit dhe hënës së Saturnit, Titan. Projektimet e ardhshme të helikopterëve janë duke u zhvilluar, të ndjekur nga Helikopteri i Marsit, i mbajtur nga rover Mars 2020 Perseverance.

Postime te ngjashme