Siguria në rrjetin 5G do të jetë një makth për klientët

Siguria në rrjetin 5G do të jetë një makth për klientët

‘Kam shqetësime vërtet të mëdha se humbjet nga një sulm tipik tani mund të jenë astronomike për bizneset e mëdha dhe madje edhe për bizneset e vogla,’ thotë Joshua Skeens, CTO në Dublin, MSSP Cerdant me bazë në Ohio.

Përhapja e teknologjisë 5G do të krijojë një mori rreziqesh sigurie rreth pajisjeve IoT, infrastrukturës kritike dhe privatësisë së përdoruesit, sipas partnerëve të SonicWall.

“Më tremb të mendoj se çfarë do të ndodhë atje që njerëzit të hakojnë”, tha Joshua Skeens, shefi i teknologjisë në Dublin, MSSP Cerdant me bazë në Ohio. “Do të bëhet mjaft e mundur një makth për shumë njerëz në siguri.

Skeens u bashkua me Joaquin Ramos Hernandez, shefi i marketingut për sigurinë B2B në Telefónica Brasil, për të diskutuar sfidat dhe mundësitë pas-COVID për partnerët e kanalit në një tryezë të moderuar nga Blaine Raddon, CEO i prindit CRN The Channel Co. Sesioni u zhvillua gjatë SonicWall’s Boundless Ngjarja e partnerit global virtual 2020

Në muajt e ardhshëm, pajisjet IoT do të transportohen gjithnjë e më shumë me një kartë SIM 5G që i lejon ata të lidhen automatikisht me internet, gjë që Skeens tha se do të krijojë një numër të madh pikash hyrëse në rrjetet e korporatave. Siguria shpesh nuk është e integruar në këto pajisje IoT kur ato transportohen, dhe ai tha se aksionet do të jenë më të larta duke shkuar përpara pasi që ata do të kenë qasje në rrjetet 5G me gjerësi bande të lartë.

Për shembull, Skeens tha se një frigorifer i pasigurt me qasje 5G potencialisht mund të shndërrohet në një bot që më pas shkon dhe sulmon pajisjet e tjera. Mbajtja e miliona pajisjeve inteligjente të transportuara në muajt e ardhshëm me 5G që lidhen automatikisht dhe pak ose aspak siguri mund të jetë një makth për bizneset, tha Skeens.

“Ka disa vende që kanë ndaluar së përdoruri 5G për shkak të shqetësimeve të mëdha të sigurisë,” tha Skeens.

Siguria kibernetike ka të bëjë tradicionalisht me konfidencialitetin, integritetin dhe disponueshmërinë e informacionit, tha Hernandez. Por me ardhjen e 5G, Hernandez tha se partnerët dhe klientët tani duhet të shqetësohen jo vetëm për ruajtjen e informacionit, por edhe për mbrojtjen e lidhjeve të tyre me botën fizike.

Ndërsa shitja me pakicë, kontrolli i energjisë, semaforët dhe sistemet kritike të infrastrukturës bëhen të lidhura nga 5G, Hernandez tha se industria duhet të investojë në mbrojtjen e këtyre lidhjeve fizike. Hernandez rekomandoi në mënyrë specifike që investimet të bëhen rreth ndërfaqes së përdoruesit, duke kuptuar vërtet pajisjet IoT që po lidhen me rrjetin dhe duke përshtatur zgjidhje për të adresuar çështje specifike vertikale.

Edhe me teknologjinë e trashëguar, infrastruktura kritike e Amerikës është tashmë shumë e brishtë dhe Skeens shqetësohet se prezantimi i 5G do ta bëjë këtë infrastrukturë edhe më të ndjeshme ndaj një sulmi. Në një botë 5G, numri i pikave përfundimtare në një rrjet të madh të korporatave që kanë qasje të drejtpërdrejtë në internet mund të rritet me një faktor prej 100, i cili nga ana tjetër do të rrisë në mënyrë eksponenciale numrin e vektorëve të sulmit.

“Kam shqetësime vërtet të mëdha se humbjet nga një sulm tipik tani mund të jenë astronomike për bizneset e mëdha dhe madje edhe për bizneset e vogla”, tha Skeens.

Bizneset e vogla do të duhet të sigurojnë që 5G të jetë e zakonshme që ata nuk po u japin kundërshtarëve hyrje të jashtme në rrjetin e tyre të biznesit përmes pajisjeve të sigurisë fizike si videokamerat, tha Skeens. Aktorët e kërcënimit mund të shfrytëzojnë aksesin e rrjetit backdoor për sulme botnet ose potencialisht edhe për të vjedhur informacione financiare, sipas Skeens.

Dhe nga pikëpamja e privatësisë, Skeens tha se telefonat inteligjentë, kamera sigurie, orë dhe automobila me 5G, do ta bëjnë më të lehtë për aktorët e këqij të gjurmojnë vendndodhjen fizike të konsumatorëve. Hack-et e makinave dhe orëve me 5G të mundshme gjatë vitit të kaluar kanë demonstruar se është shumë e lehtë të monitorosh lëvizjen fizike të njerëzve, sipas Skeens.

Për të siguruar 5G, Hernandez tha se investimet në mjetet e menaxhimit të pajisjeve mobile (MDM) do të bëhen gjithnjë e më të rëndësishme gjithashtu, duke fituar shikueshmëri në aplikacione që lidhen me shtëpitë tona dhe pajisjet kritike. Konkretisht, bizneset duhet të jenë në gjendje të shohin nëse ndonjë prej aplikacioneve të tyre ka dështuar ose nëse ata janë infektuar me malware ose botnet që mund të krijojnë çështje sigurie kur përdoren.

Skeens, ndërkohë, tha se bizneset duhet të përqendrohen si në zhvendosjen e sigurisë në pikat e tyre të fundit ashtu edhe në zhvendosjen e saj në skajin e përcaktuar nga softueri, ku organizatat po ruajnë të dhënat dhe aplikacionet e tyre. Skeens tha se është me rëndësi që administratorëve të sigurisë t’u jepet aftësia për të kontrolluar të gjitha pikat përfundimtare të një kompanie nga një portal i vetëm në internet ose xhami.

“Jemi mësuar të gjithë me rrjetet atje ku keni një firewall, keni ndërrime dhe gjithçka qëndron pas saj,” tha Skeens. “Por e gjitha është duke lëvizur tani. Ne duhet të rimendojmë se si do t’i projektojmë këto rrjete “.

Postime te ngjashme