COVAS ndihmon në parashikimin e simptomave të COVID-19

Një studim i botuar në Revistën Amerikane të Emergjencës së Mjekësisë këtë muaj raporton mbi një mjet vlerësimi të zhvilluar nga studiuesit dhe mjekët e Kaiser Permanente që ndihmon në sigurimin e pacientëve për kujdesin e duhur, kur u nevojitet, duke parashikuar me saktësi probabilitetin që pacientët me simptoma COVID-19 do të përjetojë sëmundje të rëndë ose edhe vdekje.

“Ndërsa pandemia rritet përsëri në të gjithë vendin dhe shtrimet në spital po rriten, mjekët e vijës së parë shpesh duhet të marrin vendime të shpejta për të shtruar në spital ose për të shkarkuar pacientë me simptoma COVID-19”, tha Adam Sharp, MD, një mjek i urgjencës i cili gjithashtu është një studiues për Departamentin e Kërkimit dhe Vlerësimit të Kaiser Permanente të Kalifornisë Jugore. “Ne krijuam një vlerësim të rrezikut që shikon shumë variabla të ndryshëm të pacientit që mund të parashikojnë një rezultat kritik të dobët – pa ndonjë test laboratorik ose diagnostikues.”

Rezultati i rrezikut është veçanërisht i dobishëm për mjekët në marrjen e këtyre vendimeve në kohën e vizitës së departamentit të urgjencës, tha Dr. Sharp.

Mjeti i vlerësimit, i quajtur rezultati COVAS sepse shikon bashkë sëmundjet, obezitetin, shenjat vitale, moshën dhe seksin, tashmë është përfshirë në sistemin elektronik të të dhënave shëndetësore në të gjithë Kaiser Permanente në Kaliforninë Jugore, ku udhëzon vendimet klinike në departamentet e urgjencës dhe qendrat e kujdesit urgjent. Në këtë studim, rezultati COVAS parashikoi me saktësi probabilitetin e vdekjes ose nevojën për kujdes kritik të frymëmarrjes brenda 7 ditësh për pacientët e parë në departamentet e urgjencës Kaiser Permanente në Kaliforninë Jugore.

“Unë e kam përdorur këtë mjet me sukses me pacientët e mi në departamentin e urgjencës dhe ndihmon në sigurimin e informacionit të nevojshëm për të marrë vendime të informuara me pacientët”, tha Dr. Sharp. “Kjo mund të ndihmojë për të siguruar pacientët me rrezik të ulët, dhe përndryshe mund të inkurajojë ata me rrezik të lartë për të marrë kujdesin e bazuar në spital që mund të shpejtojë shërimin e tyre.”

Studiuesit kryen një studim retrospektivë të 26,600 vizitave të departamentit të urgjencës nga të rriturit për simptoma të dyshimta për COVID-19 në 15 spitale Kaiser Permanente në Kaliforninë Jugore midis 1 marsit 2020, deri më 30 prill 2020, një periudhë kohe kur përhapja e konsiderueshme e komunitetit të COVID- 19 ishte i përhapur në rajon, por rezultatet e menjëhershme të testit COVID-19 nuk ishin.

Rezultatet informojnë profesionistët e linjës së parë shëndetësore dhe sistemet shëndetësore për të cilat pacientët me simptoma COVID-19, të cilat përfshijnë ethe, kollë, vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje, janë në rrezik më të madh të vdekjes ose dekompensimit të frymëmarrjes që do të kërkonte ventilim ose oksigjen me rrjedhje të lartë .

Studimet e mëparshme janë përqendruar në pacientët e shtruar në spital, me pak informacion në lidhje me ata që trajtohen jashtë ambienteve të shtrimit. Kjo punë ekzaminon pacientët e departamentit të urgjencës me COVID-19 të dyshuar dhe siguron informacion të dobishëm për mjekët e vijës së parë për të informuar vendimet e kujdesit, veçanërisht gjatë rritjeve kur kapaciteti i spitalit mund të kufizohet.

Postime te ngjashme