Elon Musk pretendon se implantet e trurit të Neuralink do të ‘shpëtojnë’ kujtimet si fotot dhe do të ndihmojnë paraplegjikët të ecin përsëri.

Elon Musk ka një aftësi për të kryer arritje që të tjerët i konsiderojnë të pamundura. Nga shpërthimi i raketave në hapësirë ​​e deri te bërja mbreti i industrisë së automjeteve elektrike, Musk është i vendosur të bëjë histori.

Projekti i tij i fundit pasioni është Neuralink – një kompani që po zhvillon një implant truri që do të lidhë trurin e njeriut drejtpërdrejt me kompjuterët. Ai pretendon se kjo ndërfaqe tru-kompjuter (BCI) do t’u mundësojë njerëzve të kryejnë veprime vetëm përmes mendimit. Një nga qëllimet e para të Musk: të ndihmojë paraplegjikët të rifitojnë pavarësinë e tyre.

Por nuk ndalet me kaq. Teknologjia e kompanisë, shpreson Musk, një ditë jo vetëm që do të trajtojë, por edhe do të shërojë çrregullimet e trurit dhe madje do të ruajë kujtimet në mënyrë që njerëzit t’i rishikojnë ato si albume fotografike.

Të ndihmosh paraplegjikët të ecin dhe të kurosh çrregullimet e trurit janë sigurisht qëllime fisnike. Dhe, hej, të porosisësh një picë vetëm duke e menduar për të tingëllon bukur. Por shumë ekspertë janë të shqetësuar se Musk është duke mbingarkuar seriozisht atë që implantet e Neuralink do të jenë në gjendje të arrijnë.

“Ndryshe nga Tesla apo SpaceX, ne nuk po flasim për probleme teknologjike apo probleme të infrastrukturës. Këto janë probleme themelore të shkencës, “tha Christof Koch, një studiues në Institutin Allen për Shkencën e Trurit, për Fortune në një artikull të kohëve të fundit të revistës.

Fortune trajton pretendimet më të mëdha të Musk për atë që mund të bëjë implanti i trurit të Neuralink:

  1. Implanti i trurit i Neuralink do të na shpëtojë nga A.I. asgjësimi

“Edhe në një A.I beninje. skenari, do të mbetemi pas. Por me një ndërfaqe tru-makinë, ne në fakt mund të shkojmë së bashku për të ecur”, thotë Musk.

Së pari, lloji i superinteligjencës nga i cili ka frikë Musk mbetet fantashkencë, me shkencëtarët e kompjuterave të ndarë se kur dhe madje nëse do të arrijë ndonjëherë. Shumë mendojnë se është të paktën disa dekada larg. Së dyti, Musk e parashikon ndërfaqen e tij tru-kompjuter si një mekanizëm komunikimi të dyanshëm, kështu që edhe nëse Neuralink arrin të realizojë vizionin madhështor të Musk, implantet e trurit të tij mund të përdoren po aq lehtësisht nga makina superinteligjente për të kontrolluar njerëzit, sa edhe një mjet. që njerëzit të sigurojnë dominimin e tyre mbi makinat superinteligjente. Dhe sido që të jetë, përparimet teknologjike të nevojshme për të mundësuar atë lloj bashkimi të mendjes së trurit dhe kompjuterit me gjerësi të lartë bande janë gjithashtu vite, nëse jo dekada larg.

  1. BCI do të rivendosë lëvizshmërinë për njerëzit me lëndime të shtyllës kurrizore

Në prill 2020, një ekip studiuesish raportoi se ata kishin rikthyer me sukses ndjesinë në dorën e një pjesëmarrësi në kërkim me një dëmtim të rëndë të shtyllës kurrizore duke përdorur një sistem BCI. Ne mendojmë se pretendimi i Musk për rivendosjen e lëvizshmërisë me një BCI është mjaft i arritshëm. Por mbeten pyetje rreth asaj se sa funksionalitet do të jenë në gjendje të prodhojnë sisteme të tilla dhe sa e lehtë do të jetë për pacientët që të mësojnë t’i përdorin ato. Pyetjet mbeten gjithashtu në lidhje me sigurinë afatgjatë të vendosjes së implanteve në trurin e njeriut.

  1. BCI do të trajtojë gjendjet neurologjike si sëmundja e Parkinsonit

Ekziston një teknologji aktuale si stimulimi i thellë i trurit që tashmë mund të bëjë disa nga këto. Neuralink potencialisht mund të avancojë më tej në këto trajtime. Por konfigurimi aktual i pajisjes Neuralink, e cila ka elektroda të implantuara afër sipërfaqes së shtresës së jashtme të trurit, e njohur si korteksi, nuk është krijuar për të kryer stimulim të thellë të trurit.

  1. Çipi i trurit do t’u japë aftësi mbinjerëzore njerëzve të aftë

Ndërsa mund të lejojë njerëzit e aftë të shtypin ose të luajnë një lojë video vetëm përmes mendimit, shkencëtarët ende nuk dinë të interpretojnë aktivitetin e trurit të lidhur me mendime më komplekse dhe konceptuale. Për më tepër, nuk është e qartë se rregullatorët mjekësorë do t’u lejojnë individëve të aftë të implantojnë çips, pasi rreziqet e implanteve dhe operacionit për t’i implantuar ato mund të jenë të vështira për t’u justifikuar.

  1. Ata do të jenë në gjendje të fusin çipin e trurit në më pak se një orë pa anestezi të përgjithshme

Secila nga 64 fijet që mbajnë elektroda për monitorimin e aktivitetit të trurit është shumë më e hollë se edhe flokët më të hollë të njeriut. Këto elektroda futen në vetë pajisjen Link, e cila është rreth një e katërta dhe rreth pesë herë më e trashë dhe ndodhet në një vrimë të shpuar në kafkë. Vetë truri nuk ka receptorë dhimbjeje, dhe operacioni i trurit tashmë kryhet shpesh nën anestezi lokale. Pra, është e mundur që Neuralink të jetë në gjendje të përmbushë këtë premtim. Megjithatë, roboti kirurgjik që planifikon të përdorë për të implantuar BCI-në e tij nuk është provuar ende në testimin klinik dhe sigurisht që mund të ketë rreziqe që lidhen me shpimin në kafkë dhe gjakderdhje gjatë implantimit të elektrodës.

Postime te ngjashme