Kaos në aeroport: Ekspertët zbulojnë këshillat kryesore për të shmangur vonesat, ndërprerjet dhe radhët këtë verë

Aeroporti i Mançesterit ka nisur një fushatë klientësh duke u kërkuar pasagjerëve të mbërrijnë tre orë përpara fluturimeve të tyre – dhe jo më herët.

Drejtori i përkohshëm menaxhues i aeroportit Ian Costigan shtoi, “aeroporti po u kërkon pasagjerëve të mos vijnë më herët se kaq, sepse ata nuk do të jenë në gjendje të kontrollojnë me linjat e tyre ajrore, gjë që mund të shkaktojë pritje të panevojshme në terminale”.

Shumica e aeroporteve janë të bindur se radhët e sigurisë do të përmirësohen pasi nxitjet e mëdha të rekrutimit fillojnë të reduktojnë presionet e personelit gjatë muajve të ardhshëm. Por më 6 maj një deklaratë e përbashkët nga ACI Europe dhe Shoqata e Shërbimeve të Aeroportit (ASA) paralajmëroi se problemet e trajtimit në tokë mund të vazhdojnë për shumë më gjatë.

Çfarë mund të paketoj në bagazhin tim të dorës për sigurinë e aeroportit?

Që nga fillimi i grumbullimeve të pasagjerëve në mars, shefat e aeroportit u janë lutur gjithashtu pasagjerëve që mund të mos kenë fluturuar për një kohë të gjatë për t’u njohur me rregullat e sigurisë.

Aeroporti i Mançesterit në veçanti është kritikuar për rregulloret e tij të rrepta të skanimit të sigurisë pasi radhët e pasagjerëve janë grumbulluar.

 

Rregulloret evropiane të aeroportit thonë se pasagjerët duhet të sigurojnë që të gjitha lëngjet, xhelat dhe pastat në bagazhin e tyre të dorës janë nën 100 ml dhe janë të paketuara në një qese të qartë të rimbyllshme për të kaluar nëpër skanerët e sigurisë së aeroportit.

Xhepat gjithashtu duhen zbrazur dhe pajisjet e mëdha elektrike duhet të hiqen nga bagazhi i dorës dhe të vendosen në një tabaka.

Disa aeroporte gjithashtu insistojnë që pasagjerët të heqin rripat dhe çizmet, kështu që aty ku është e mundur ia vlen t’i paketoni ato në bagazhin e dorës në vend që t’i mbani ato për të fluturuar.

“Çantat dhe tabakatë e refuzuara mund të shtojnë mesatarisht 12 minuta shtesë në procesin e sigurisë së një personi, i cili kur shumëzohet me mijëra pasagjerë që fluturojnë, së shpejti shtohet në vonesa të gjata që mund të shmangen lehtësisht,” tha Costigan.

Nëse dëshironi të shmangni mbajtjen e radhës, është më mirë të siguroheni që i keni përmbushur të gjitha këto kërkesa përpara se të qëndroni duke vendosur artikujt tuaj në tabaka me siguri.

Kur është koha më e ngarkuar për të fluturuar nga një aeroport?

Është një ide e gabuar që fluturimi herët është një mënyrë e mirë për të shmangur radhët më të këqija të aeroportit.

Në fakt, radhët më të mëdha në aeroportet e Mançesterit, Birminghamit dhe Leeds Bradfordit raportohen në orët e para – midis orës 4 dhe 7 të mëngjesit.

Një zëdhënës i Aeroportit Leeds Bradford të Yorkshire duke folur për Leeds Live tha se radhët më të gjata të sigurisë po përjetoheshin gjatë orëve të pikut të udhëtimit, nga ora 4 e mëngjesit deri në 8 të mëngjesit dhe nga ora 13 deri në 4 pasdite.

Në mënyrë tipike, aeroportet gjithashtu përjetojnë rritje të trafikut të pasagjerëve midis të premtes dhe të hënës. Kjo është për shkak të udhëtimeve të kohës së lirë në fundjavë dhe modeleve të udhëtimit.

Pra, nëse po kërkoni të rezervoni një fluturim së shpejti, udhëtimi gjatë drekës gjatë javës mund të jetë bastja juaj më e mirë.

A duhet të anuloj fluturimin tim?

Shoqata e Udhëtimit në Mbretërinë e Bashkuar (ABTA) ka këshilluar njerëzit që të mos anulojnë fluturimet e tyre pavarësisht kaosit të vazhdueshëm në aeroporte.

 

“Ndërsa është vërtet zhgënjyese nëse përjetoni një vonesë ose anulim, ju keni të drejta, duke përfshirë një fluturim zëvendësues ose rimbursim, plus kompensim të konsiderueshëm në shumicën e rasteve kur fluturimet anulohen më pak se 14 ditë para nisjes,” thotë një zëdhënës.

Nëse e anuloni ose shtyni udhëtimin tuaj, kontrolloni termat dhe kushtet e rezervimit tuaj për t’u siguruar që nuk do të keni ndonjë kosto.

Pavarësisht grevave hekurudhore në MB, kërkimi i mënyrave alternative për të udhëtuar mund të jetë një opsion nëse ende nuk keni rezervuar fluturimet tuaja. Në përgjithësi, trenat janë ndikuar më pak nga ndërprerja e udhëtimit dhe lidhjet nëpër Evropë po përmirësohen me shpejtësi.

Postime te ngjashme