Maskat që do të mposhtin Covid-19.

Maskat që do të mposhtin Covid-19.

Shkencëtarët në MIT kanë hartuar një maskë të re për fytyrën që jo vetëm që mund të filtrojë virusin SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19, por edhe e çaktivizon atë duke përdorur nxehtësi. Maska e re përfshin një rrjet bakri të nxehtë dhe nuk ka nevojë të dekontaminohet ose hidhet pas përdorimit, sipas studiuesve.

Ndërsa personi që mban maskën merr frymë brenda dhe jashtë, ajri rrjedh në mënyrë të përsëritur nëpër rrjet dhe çdo grimcë virale në ajër ngadalësohet dhe çaktivizohet nga rrjeta dhe temperaturat e larta, thanë studiuesit. Një maskë e tillë mund të jetë e dobishme për profesionistët e kujdesit shëndetësor, si dhe pjesëtarë të publikut në situata ku distancimi social do të ishte i vështirë për t’u arritur, siç është një autobus i mbushur me njerëz, thanë ata. “Ky është një koncept krejtësisht i ri maske në atë që nuk bllokon kryesisht virusin. Në të vërtetë lejon që virusi kalon nëpër maskë, por e ngadalëson dhe e çaktivizon atë, “tha Michael Strano, një profesor në Massachusetts Institute of Technology (MIT) në SH.B.A. Studiuesit kanë filluar ndërtimin e prototipave dhe shpresojnë të fillojnë testimin e tyre së shpejti. Dizajni i ri ka qenë përshkruar në një letër të postuar në serverin e printimeve online ArXiv, dhe dorëzuar në një ditar të vlerësuar nga kolegët. “Maskat që ne përdorim tani janë krijuar për të kapur disa nga viruset. Ata ofrojnë mbrojtje, por askush nuk mendon vërtet për të çaktivizuar virusin dhe për të sterilizuar ajrin. Kjo më befasoi”, tha Strano. Studiuesit vendosën të projektojnë një maskë që do të vriste viruset duke përdorur nxehtësi. Ata vendosën të përdorin rrjet bakri si element ngrohës dhe kapës dhe kryen disa modelime matematikore për të përcaktuar diapazonin optimal të temperaturës të nevojshme për të vrarë koronavirusët që rrjedhin brenda ose jashtë nga frymëmarrja natyrore. “Shumica dërrmuese e maskave sot funksionojnë nga filtrimi, duke filtruar grimcat sipas madhësisë ose ngarkesës elektrike “, tha studenti i diplomuar i MIT Samuel Faucher, autori kryesor i studimit.” Kjo maskë mbështetet në një mekanizëm tjetër dhe funksionon kryesisht nga çaktivizimi termik, “tha Faucher. Studiuesi llogariti sa shpejt degradohen koronavirusët në temperatura të ndryshme dhe kushte bllokimi, dhe zbuloi se një temperaturë prej rreth 90 gradë Celsius mund të arrinte midis në reduktimin mijëfish dhe milionëshe të grimcave virale, në varësi të madhësisë përfundimtare të maskës. Ata gjithashtu treguan se kjo temperaturë mund të arrihet duke drejtuar një rrymë elektrike nëpër një rrjet bakri ose ngrohës termoelektrik me trashësi 0,1 milimetra, të mundësuar nga një bateri e vogël. prototipet përfshijnë një bateri 9 volt, e cila do të siguronte energji të mjaftueshme për të ngrohur maskën për disa orë dhe do të ftohte ajrin para se të thithet. “Sigurisht, duhet të kemi kujdes për sigurinë dhe komoditetin e përdoruesve të maskave. Ajri do të ftohet pas çaktivizimit viral për ta bërë maskën të rehatshme dhe të sigurt për t’u përdorur”, tha Faucher. Studiuesit ishin në gjendje të rrisin efikasitetin e çaktivizimit të virusit duke përfituar nga fryma për të krijuar një lloj reaktori të njohur si një i kundërt – reaktori i rrjedhës. Ndërsa personi që mban maskën merr frymë brenda dhe jashtë, rrjedha e ajrit ndryshon vazhdimisht, duke lejuar që çdo virus në maskë të kalojë mbi rrjet shumë herë dhe duke e bërë më të mundshme që ato të çaktivizohen. Ajri i pastruar rrjedh nga shfryn në të dy anët e maskës, thanë studiuesit. “Ky model do të thotë që ju mund të vishni një maskë të vogël, diçka që do të përshtatet në fytyrën tuaj, por virusi mund të kalojë shumë më shumë kohë duke u çaktivizuar sesa do të bënte pa projektin e reaktorit të rrjedhës së kundërt, “Strano tha. Rrjeta e bakrit është e rrethuar nga neopreni, një material izolues që parandalon që pjesa e jashtme e maskës të bëhet shumë e nxehtë për tu veshur. Frymëmarrjet, maskat kirurgjikale dhe maskat prej lecke janë të efektshme dhe duhet të përdoren gjatë pandemisë sipas udhëzimeve, tha Strano, por një avantazh i mundshëm i maskave të nxehta është se për shkak se ata vrasin virusin, ato nuk kanë nevojë të dekontaminohen ose të hidhen pas përdorimit. Ata mund të ofrojnë mbrojtje shtesë duke eleminuar virusin sesa vetëm filtrimin”Ajo që tregojmë është se është e mundur të vishni diçka në fytyrën tuaj që nuk është shumë e rëndë, e cila në të vërtetë mund t’ju lejojë të merrni frymë ajri steril mjekësor,” tha Strano. Maskat e nxehta do të ishin më të shtrenjta se maskat e rrobave ose masat kirurgjikale, por ato mund të jenë të dobishme në situata kur rreziku i ekspozimit është i lartë dhe kostoja është më pak shqetësuese, thanë studiuesit.

Postime te ngjashme