sulmet kibernetike

Mënyrat si të shmangim sulmet kibernetike

Kriminelët kibernetikë janë inovatorë të zënë, duke përshtatur armët e tyre  dhe strategjitë e sulmit, dhe bredhin pa mëshirë në internet në kërkim të rezultatit të madh të tyre ne sulmet kibernetike.

Menaxhimi ne cdo mënyrë i informacionit te ndjeshëm, siç janë regjistrimet konfidenciale të punonjësve, të dhënat financiare të klientëve, dokumentet mjekësore të mbrojtura dhe dosjet qeveritare, të gjitha janë subjekt i kërcënimeve të tyre të pamëshirshme ndaj sigurisë në internet.

Zgjidhjet përfshijnë një spektër të gjerë, nga trajnimi i përdoruesve të postës elektronike deri në sigurimin e një  VPN kill, në shtimin e shtresave të avancuara të mbrojtjes së rrjetit.

Për tu mbrojtur me sukses nga kërcënimet e mëdha nga hakerat, viruset ndaj malware, siç janë sulmet botnet, menaxherët e rrjetit duhet të përdorin të gjitha mjetet dhe metodat që përshtaten mirë në një strategji gjithëpërfshirëse të mbrojtjes kibernetike.

Nga të gjitha kërcënimet e përmendura më lart për paqen e mendjes së një pronari të website, botnet paraqesin me siguri formën më shqetësuese të rrezikut të sigurisë. Ata nuk janë arritjet e thjeshta të keqbërësve amatorë keqdashës në internet.

Ata janë ana më të errët e sulmit kibernetik. Ajo që bie më shumë në sy rreth tyre, është ndoshta fshehtësia, aftësia e tyre për të rënë në kërkim të dobësive, për të shfrytëzuar në mënyrë të padukshme.

Si funksionojnë botnetet?

Botnetet e përhapjes nuk janë një nga armët më të drejtpërdrejta të hackimit strategjik. Shishet janë dashakeqe delikate për nxjerrjen e të dhënave. Ata depërtojnë në rrjete, aksesojnë në mënyrë të paautorizuar kompjuterët dhe lejojnë që malware të vazhdojë të funksionojë pa asnjë ndërprerje për përdoruesit, ndërsa ata vjedhin të dhëna dhe e funelojnë atë jashtë rrjetit të viktimave dhe në pritje të “botmasterëve”, duke shmangur zbulimin gjatë gjithë procesit.

Cfarë mund të bëni për të ndaluar botnetet?

Linja e parë e mbrojtjes kibernetike duhet të drejtohet nga njerëz të vërtetë që punojnë në kompjuterët e tyre, duke bërë detyrat e tyre të përditshme në zyrë.

Mbrojtja më e mirë kundër kërcënimeve gjithnjë në zhvillim është të edukoni përdoruesit që janë objektivat kryesorë të autorëve. Këto linja të përparme të veçanta përfshijnë spektrin e ndërveprimeve në internet, nga emaili në media sociale

Rekomandohet të implementoni një strategji që përfshin sa më shumë nga qasjet e mëposhtme, nga disa baza deri te zgjidhje më të sofistikuara, siç është e zbatueshme për organizatën tuaj:

 

  1. Sigurohuni që VPN-ja juaj të jetë në vëndin e duhur

Një rrjet privat virtual (VPN) lejon përdoruesit të hyjnë në informacione konfidenciale duke u lidhur me VPN përmes rrjetit publik. Ofruesi juaj VPN duhet të ketë një ndërprerës VPN kill për të mbajtur të dhëna të ndjeshme, të tilla si adresën tuaj IP, që të mos transmetohet përmes një lidhjeje të pasigurt.

 

  1. Zhvilloni një sistem të fuqishëm për të kapur dhe bllokuar emailet mashtruese

Një kompromis me email biznesi është një strategji kaq e zakonshme sulmi saqë ka akronimin e vet, dhe numrat e incidenteve të mashtrimit BEC po rriten vazhdimisht. Nga ky lloj sulmi është  vështirë për tu mbrojtur.

Zgjidhjet për zbulimin dhe eliminimin e BEC kërkojnë një klasifikim efektiv dhe politika për bllokimin e dërguesve të emailit, përmbajtjen dhe bashkëngjitjet e dyshimta.

Instaloni mjete mbrojtëse të portës së internetit, si WebSense, McAfee, për të ndihmuar në bllokimin e marrjes së postës elektronike nga burime të padëshiruara dhe bllokimin e kërkesave për t’u dërguar në adresat që supozohen se janë burime të mundshme të malware.

 

  1. Ndërtoni një Kulturë të Mbrojtjes Kundërt kundër BEC

Manipulimi social raportohet se është ndër metodat më të zakonshme që kriminelët  përdorin për të kryer sulme në llogaritë e emailit. Ata e kanë kuptuar gjatë se klikimi në bashkëngjitjet e postës elektronike është një refleks për shumë përdorues të zënë. Kështu që, kërkoni sigurinë e sistemit tuaj duke:

Pritur që përdoruesit të hapin bashkëngjitjet e postës elektronike, edhe nëse organizata juaj ka një politikë zyrtare, të varrosur në një manual diku – mbase rreth të menduarit përpara se të klikoni dhe të promovoni më shumë politikën.

Siguroni trajnime dhe azhurnime të shpeshta të punonjësve në opsionet e tyre për të ndihmuar sigurinë në rrjet, për shembull, duke përdorur fjalëkalime të forta.

Mësoni përdoruesit se si të marrin ndihmë dhe të përdorin zgjidhje në kohë reale për të izoluar dhe shmangur llojet e sulmeve që shfrytëzojnë përdoruesit e rrjetit.

Mësoni përdoruesit të jenë të zellshëm në raportimin e postave elektronike të dyshimta. Përfshini shembuj të sulmeve elektronike dhe simulimeve në trajnimin tuaj, për t’i ndihmuar njerëzit të mësojnë të identifikojnë sulmet dhe të ofrojnë mbështetje shtesë për përdoruesit, llogaritë e të cilëve duket se janë më të rrezikuarit.

 

  1. Kaloni te Instalimi manual i software

Mund të jetë këshillë jopopullore, por disa organizata duhet të çaktivizojnë instalimin automatik të softuerit përmes veçorisë AutoRun bazuar në peizazhin e tyre të kërcënimit.

Mosrespektimi i AutoRun nga instalimi automatik i programeve mund të ndihmojë në parandalimin e sistemeve operative të një kompjuteri që të fillojnë pa dallim komanda të padëshiruara nga burime të panjohura të jashtme.

 

  1. Aktivizoni Windows Firewall

Instalimi i Firewall-it të Windows-it është thelbësor për mbrojtjen fillestare kundër kërcënimeve në hyrje të sigurisë. Përdoruesit mund të duan ta çaktivizojnë për të parandaluar bllokimin e lidhjeve të rrjetit që ata duan të bëjnë.

Nëse kompjuterët tuaj të rrjetit kanë mbrojtje alternative adekuate të firewallit, atëherë mund të jetë e preferueshme apo edhe e nevojshme të çaktivizoni firewall-in e Windows.

Pika kritike këtu është të keni një konfigurim të duhur të mbrojtjes së Firewall-it.

Si të shkojmë përpara me siguri

Për të mbrojtur njerëzit që ju kanë besuar me informacionin e tyre të ndjeshëm personal, mbroni organizatën tuaj nga përgjegjësia dhe mbroni reputacionin e markës tuaj, ju duhet të mbroni në të gjitha frontet.

Përdorni strategjitë, metodat dhe mjetet e mësipërme dhe të tjera për të siguruar që ju të mbani një mbrojtje efektive kundër sulmeve kibernetike të bëra përmes postës elektronike, pikave të hyrjes në celular, platformave sociale dhe çdo media tjetër.

Siç u përmend, botnetet tani përbëjnë një përqindje të madhe të krimit në internet. Përdorimi i qasjeve të diskutuara më lart mund të shkojë shumë larg në ndërtimin e një kornize të fortifikuar të sigurisë së internetit që mund të shkallëzohet për çdo buxhet dhe madhësi të rrjetit.

Postime te ngjashme