Microsoft me sukses arkivon filmin Warner Bros. ‘Superman’ në një copë qelqi

Shikimi përpara: Teknologjitë e ruajtjes së të dhënave dhe arkivimit janë fusha me interes të veçantë për kompani si Warner Bros., ku prodhohet dhe arkivohet një pjesë e konsiderueshme e mediave argëtuese në botë. Për të ndihmuar në ruajtjen e këtij filmi dhe përmbajtje televizive, Warner Bros. dhe Microsoft bashkëpunuan për të dhënë një provë të parë të testit të konceptit për Project Silica, një projekt i Kërkimit Microsoft që përdor optikën lazer dhe AI ​​për të ruajtur të dhënat në gotë kuarc.

Një copë qelqi silicë me madhësi 7.5 cm x 7.5 cm x 2 mm ishte në gjendje të mbanin të gjithë filmin Superman (1978) në formën e frezave dhe deformimeve tre-dimensionale të nanos shkallës, si pjesë e Projektit Silica të udhëhequr nga Microsoft Research, duke rezultuar në 75.6 GB të të dhënave brenda gotës së qëndrueshme kuarci që nuk është më e madhe se pije pije.

Krahu hulumtues i Redmond ka punuar me Warner Bros. për të ruajtur të dhënat duke i koduar ato me lazer dhe më pas ka përdorur algoritme të mësimit të makinerisë për të deshifruar imazhe dhe modele të krijuara nga polarizimi i dritës ndërsa shkëlqente përmes xhamit.

Ruajtja e filmit Superman

“Ruajtja e tërë filmit” Superman “në gotë dhe të qenit në gjendje ta lexoni me sukses është një moment historik,” tha Mark Russinovich, CTO i Azure. Për Microsoft, projekti përqendrohet në zhvillimin e teknologjive për ruajtje afatgjatë që cloud të plotësojë nevojat eksponenciale në rritje dhe të largohet nga shiriti tradicional magnetik në favor të xhamit të silicit më të qëndrueshëm.

Zbatimi i Projektit Silica për shndërrimin e të dhënave dixhitale në objekte fizike është ajo që e zvogëlon interesin e Warner Bros., i cili aktualisht përdor mbështjelljet e filmit në qemerët e ruajtjes së ftohtë të kontrolluar nga temperatura dhe lagështia për të ruajtur bibliotekën e tij ikonike dhe të gjerë të filmave dhe shfaqjeve televizive. Ai gjithashtu ka arkivat e veta dixhitale që i nënshtrohen migrimit të përmbajtjes çdo tre vjet për të shmangur çdo çështje degradimi.

Kompania kishte qenë në kërkim të një zgjidhje afatgjatë ruajtjeje për arkivimin e pasurive të saj, një që ofron për të ruajtur të dhëna “të ftohta” – të dhëna arkivore që mund të kenë një vlerë të jashtëzakonshme ose që kompanitë kërkohen t’i mirëmbajnë – por kjo nuk ka nevojë të të arrihen shpesh. “Kjo kishte qenë gjithmonë fenerja jonë e shpresës për atë që besuam se do të ishte e mundur një ditë, kështu që kur mësuam se Microsoft kishte zhvilluar këtë teknologji të bazuar në xham, ne donim ta provonim atë,” tha Warner Bros. CTO Vicky Colf.

Metodat e ruajtjes

Për dallim nga metodat e ruajtjes aktuale të kompanisë që kërkojnë mirëmbajtje dhe monitorim të vazhdueshëm për shkak të brishtësisë së tyre, kuarci i qelqit i përdorur në Projektin Silica rezultoi mjaft i qëndrueshëm pasi ishte pjekur, zier, mikrovalë, përmbytur, demagnetizuar dhe pastruar me lesh çeliku, por nuk raportoi jo humbja e të dhënave. Vendosja e saj në qendrat e të dhënave në shkallë të gjerë mund të ulë gjurmën mjedisore të mjediseve të tilla pasi ato nuk do të kenë nevojë për kondicionim intensiv të energjisë ose sisteme të tjera për të ruajtur cilësinë e ajrit.

“Ne nuk po mundohemi të ndërtojmë gjëra nga të cilat vendosni në shtëpinë tuaj ose të luani filma. Ne po ndërtojmë një depo që funksionon në shkallë re,” tha Ant Rowstron, zv / drejtor partneri i laboratorit të Microsoft Research Cambridge në Mbretërinë e Bashkuar, i cili ka punuar me Universiteti i Southampton në Projektin Silica.

https://youtu.be/6CzHsibqpIs

Postime te ngjashme