Një komisioner i FCC i SHBA-së i kërkon Apple dhe Google që të heqin TikTok nga aplikacionet e tyre.

UASHINGTON/NJU JORK, 29 qershor (Reuters) – Një anëtar republikan i Komisionit Federal të Komunikimeve u ka kërkuar shefave ekzekutivë të Apple Inc (AAPL.O) dhe Google të Alphabet Inc (GOOGL.O) që të përjashtojnë TikTok-in në pronësi kineze. dyqanet e aplikacioneve.

Brendan Carr, komisioneri i FCC, tha në një letër drejtuar CEO-ve, të datës 24 qershor dhe dërguar me kokë të FCC-së, se aplikacioni për ndarjen e videove TikTok ka mbledhur një sasi të madhe të dhënash të ndjeshme rreth përdoruesve të SHBA-së që mund të aksesoheshin nga stafi i ByteDance në Pekin. ByteDance është prindi kinez i TikTok.

Carr postoi në Twitter detajet e letrës të martën.

“TikTok nuk është thjesht një tjetër aplikacion video. Kjo është veshja e deleve,” tha Carr në Twitter. “Ai mbledh një sërë të dhënash të ndjeshme që raportet e reja tregojnë se janë duke u aksesuar në Pekin.”

Carr u kërkoi kompanive ose të hiqnin TikTok nga dyqanet e tyre të aplikacioneve deri më 8 korrik ose t’i shpjegonin atij pse nuk planifikonin ta bënin këtë.

Kërkesa e Carr është e pazakontë duke pasur parasysh se FCC nuk ka juridiksion të qartë mbi përmbajtjen e dyqaneve të aplikacioneve. FCC rregullon hapësirën e sigurisë kombëtare zakonisht përmes autoritetit të saj për të dhënë licenca të caktuara komunikimi për kompanitë.

Një zëdhënëse e TikTok tha se inxhinierëve të kompanisë në vende jashtë Shteteve të Bashkuara, përfshirë Kinën, mund t’u jepet akses në të dhënat e përdoruesve të SHBA “sipas nevojës” dhe nën “kontrolle të rrepta”.

Google refuzoi të komentojë letrën e Carr, ndërsa Apple nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

 

TikTok ka qenë nën kontrollin rregullator të SHBA-së mbi mbledhjen e të dhënave personale të SHBA-së. Komiteti për Investimet e Huaja në Shtetet e Bashkuara (CFIUS), i cili shqyrton marrëveshjet nga blerësit e huaj për rreziqet e mundshme të sigurisë kombëtare, urdhëroi ByteDance në vitin 2020 të largonte TikTok për shkak të frikës se të dhënat e përdoruesve të SHBA-së mund t’i kaloheshin qeverisë komuniste të Kinës.

Për të adresuar këto shqetësime, TikTok tha në fillim të këtij muaji se ai migroi informacionin e përdoruesve të tij amerikanë në serverët në Oracle Corp (ORCL.N). Një zëdhënës i Departamentit të Thesarit të SHBA, i cili kryeson CFIUS, nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

“Ajo që ne po shohim këtu nga komisioneri Carr është një sugjerim që të paktën disa pjesë të qeverisë amerikane nuk mendojnë se kjo është e mjaftueshme,” tha Richard Sofield, një partner i sigurisë kombëtare në firmën ligjore Vinson & Elkins LLP, në lidhje me TikTok. partneritet me Oracle.

Postime te ngjashme