internet makina automjeteve teknologji

Sa e rrezikuar është makina juaj ndaj sulmeve në internet?

Shfaqja e automjeteve të zgjuara ka hapur derën e mundësive të pakufishme për teknologji dhe inovacion por edhe për kërcënime përtej veturës. Hulumtimi i ri nga Universiteti Shtetëror i Michigan është i pari që zbaton teorinë e drejtësisë penale. Për automjetet inteligjente, duke zbuluar çarje në sistemin aktual që çon në rreziqe të mundshme në internet.

Siguria në internet e automjeteve është një fushë që ne nuk e kuptojmë mirë në shkencat sociale. Ndërsa ekzistojnë grupe shkencëtarësh dhe inxhinierësh të kompjuterave që gërmojnë disa nga çështjet. Aspektet sociale janë jashtëzakonisht të rëndësishme dhe nën ekzaminim. Ndërsa teknologjia merr një pjesë më të madhe të tregut, është e rëndësishme për të marrë përpara kurbën para se të ketë çështje që nuk mund te rikrijohen.

Ndërsa automjetet bëhen më të zgjuar dhe të lidhur më shumë me rrjetet WiFi. Hakerat do të kenë më shumë mundësi për të shkelur sistemet e automjeteve. Lidhja e smartphone-it tuaj përmes një porti USB mund t’i japë një hakerimi hyrje. Në prapavijë të të dhënave nga telefoni juaj dhe makina juaj. Për më tepër, përdoruesit e Google Android që mund të shkarkojnë aplikacione nga faqet e pa verifikuara janë edhe më të rrezikuar.

Hulumtimi, i botuar në Gazetën e Krimit dhe Drejtësisë, zbatoi Teorinë e Aktiviteteve Rutinore, përdori një kornizë të drejtësisë penale. Për format aktuale të sigurisë së automjeteve. Ai dha rekomandime për prodhuesit dhe pronarët për të përmirësuar sigurinë.

Rreziku me automjete nuk është vetëm të dhëna personale.

Megjithëse ky është ende një shqetësim i vërtetë. Thuaj se makina është e kompromentuar dhe një haker ndryshon disa sisteme alarmi. Që i tregojnë një shoferi kur presioni i gomave është i ulët ose kështu që sistemet shqisore të frenave emergjente nuk fillojnë. Kjo mund të çojë në humbjen e jetës.

Teoria që aplikoi Holt thotë se për të bërë një kriminel duhet të bashkohen tri gjëra. Një shkelës i motivuar, një objektiv i përshtatshëm dhe mungesë e kujdestarit. Në kontekstin e sigurisë së automjeteve, ai tha se motivuesit dhe objektivat janë të qarta. Por prania e një kujdestari ishte aty ku automjetet binin shpejt.

Aty ku gjetëm vrima ishte befasuese: askush nuk është teknik përgjegjës për sistemet kompjuterike qendrore të këtyre automjeteve. Prodhuesit e automobilave dhe pajisjeve duhet të pranojnë që ashtu siç qëndron. Ato shërbejnë si roje në hapësirë, dhe pjesa më e madhe është mbi ta. Ata duhet të marrin drejtimin në të menduarit më kritikë për flukset e të dhënave. Shitësit e programeve kompjuterike dhe si të komunikojnë te sigurt me tregtarët.

Holt shpjegoi se në një kontekst tradicional të automobilave, një dështim i pajisjeve do të çonte në një tërheqje të automjetit për të zgjidhur problemin. Sidoqoftë, siguria në internet është krejtësisht e ndryshme.

Eshtë thelbësore të mendosh përtej pragjeve dhe të kujtojmë pse siguria në internet nuk është një problem i rikuperueshëm. Por më tepër një problem që kërkon azhurnime të vazhdueshme të sistemit, instalime dhe kode të reja të shkruara. Kjo është më e ndërlikuar, por duhet të jetë një proces kujdestar aktiv.

 

Ngjashëm me mënyrën se si prodhuesit e telefonave inteligjentë lëshojnë azhurnime të sigurisë, mënyra e vetme për të prishur problemin aktual është të keni kujdestarë që janë vazhdimisht, duke azhurnuar në mënyrë aktive programin e sistemit.

 

“Jo të gjithë i azhurnojnë telefonat e mençur, kur supozohet. Por klientët duhet ta kuptojnë se në një farë mase, prodhuesit mund të bëjnë kaq shumë. Konsumatori duhet të ketë një rol në mbrojtjen e veturave të tij gjithashtu,” tha Holt. “Ne nuk mund të presim që çdo pronar i automjeteve të shkojë në një tregti sa herë që ka një azhurnim të sigurisë. Por, pasi rojet të gjejnë një mënyrë për ta bërë atë më të arritshëm, ata do të jenë ata që janë përgjegjës për mbrojtjen e automjeteve të tyre – dhe vetë. ”

 

Holt thotë se nuk do të kalojë shumë kohë para se të gjitha automjetet të kenë aftësi të zgjuara. Ai ka frikë se do të duhen shumë histori tragjike të aksidenteve apo shkeljeve për t’i bërë njerëzit të veprojnë.

 

“Ne kemi nevojë për të përmirësuar praninë e rojtarëve të programeve kompjuterike dhe burimeve më të mira. Ne gjithashtu duhet të mendojmë për zhvillimin e politikave për të mbrojtur përdoruesit, automjetet dhe klientët,” tha Holt. “Ka përfitime reale për veturat e zgjuara dhe tiparet autonome. Por ne duhet të shkojmë përpara rreziqeve përpara se ato përfitime të humbasin.”

Postime te ngjashme