Shefi i Microsoft, paralajmeron se robotët “vrastarë” jane të pandalshëm

Shefi i Microsoft, Brad Smith lëshoi ​​një paralajmërim gjatë fundjavës se robotët vrasës janë “të pandalshëm” dhe kërkohet një Konventë e re dixhitale e Gjenevës që mbrojnë civilët dhe ushtarët.

Shumica e tifozëve të sci-fi do të mendojnë për Terminator kur të dëgjojnë robotët vrasës. Në serinë klasike të filmit, një ushtarak AI mashtrues i quajtur Skynet fitoi vetëdije pasi u përhap në miliona serverë në të gjithë botën. Duke menduar se njerëzit do të përpiqeshin ta mbyllnin atë, Skynet u përpoq të shfaroste tërë njerëzimin në interes të vetë-ruajtjes.

Ndërsa dikur ishte thjesht një goditje kokoshkash, Terminator tani ofron një paralajmërim të mprehtë se çfarë mund të jetë nëse nuk merren masat paraprake.

Si me shumicën e teknologjive, AI do ta gjejë veten gjithnjë e më shumë të përdorur për aplikime ushtarake. Qëllimi përfundimtar për inteligjencën e përgjithshme artificiale është të vetë-mësoni. Kombinoni të dy, dhe Skynet nuk duket më dramatic si më parë.

Luftërat një ditë mund të luftohen në fushat e betejës tërësisht me robotë, një skenar që ka shumë të mirat dhe të këqijat. Nga njëra anë, zvogëlon rrezikun për trupat njerëzore. Nga ana tjetër, kjo e bën shpalljen më të lehtë të luftës dhe rrezikon që makinat të shkojnë keq.

Shumë teknologë e kanë krahasuar garën për të militarizuar AI me garën e armëve bërthamore. Në një ndjekje për të qenë e para dhe më e mira, rreziqet e rrezikshme mund të merren.

Siguria

Ende nuk ka një entitet të qartë përgjegjës për vdekjen ose dëmtimet e shkaktuara nga një makinë autonome, prodhuesi, zhvilluesi ose mbikëqyrësi. Ky ka qenë gjithashtu një subjekt shumë i debatueshem në lidhje me atë se si sigurimi do të funksionojë me makina pa shofer.

Me aplikime ushtarake, shumë teknologë kanë bërë thirrje që AI të mos marrë kurrë një vendim luftarak veçanërisht nëse do të rezultonte në fatalitete. AI mund të bëjë vetëm rekomandime, nërsa vendimi përfundimtar duhet të merret nga një njeri..

Smith dëshiron të shohë një Konventë të re dixhitale të Gjenevës, në mënyrë që t’i bashkojë fuqitë botërore në marrëveshje mbi normat e pranueshme kur bëhet fjalë për AI. Siguria e civilëve është në rrezik sot.

Shumë kompani  përfshirë mijëra të punësuar të Google, pas reagimit të duhur mbi një kontratë të Pentagonit për të zhvilluar teknologji AI për drone  janë zotuar të mos zhvillojnë teknologji AI për përdorim të dëmshëm. Duhet të ketë një ligj të ri në këtë hapësirë, pasi ne kemi nevojë për rregullim në botën e njohjes së fytyrës në mënyrë që të mbrohemi kundër abuzimit të mundshëm.

Postime te ngjashme