Si mund ta kuptoni nëse kamera juaj e sigurisë është hakuar?

Si mund ta kuptoni nëse kamera juaj e sigurisë është hakuar?

Ka histori të tmerrshme të hakerave që pushtojnë sistemet e sigurisë dhe spiunojnë familjet përmes kamerave të tyre. Këto histori mund t’ju bëjnë të ndiheni pak paranojakë nëse keni një sistem sigurie.

Karakteristikat e lidhjes mund të përmirësojnë sistemin tuaj të sigurisë duke ju dhënë akses në distancë në burimin tuaj të videos dhe duke ju lejuar të ruani regjistrimet tuaja. Sidoqoftë, këto karakteristika të lidhjes janë gjithashtu një pengesë pasi ato përfaqësojnë një dobësi dhe mund të lejojnë një kriminel të fitojë akses në burimet tuaja të videos.

Ekzistojnë disa shenja për të bërë kujdes nëse keni disa kamera brenda ose jashtë shtëpisë tuaj, dhe njohja e këtyre shenjave do t’ju ndihmojë të reagoni shpejt nëse ka shkelje. Le të shqyrtojmë shenjat më të zakonshme që tregojnë se një haker fiton akses në sistemin tuaj të sigurisë.

Tinguj ose zëra të çuditshëm
Nëse hakerat qëllimisht duan ta bëjnë të njohur praninë e tyre, ata do të flasin përmes kamerës suaj duke përdorur funksionin e tij të komunikimit të dyanshëm. Shumica e kamerave e ofrojnë këtë veçori, duke i lënë njerëzit të bisedojnë me këdo që është në shtëpi, por ju menjëherë do të dini se diçka nuk shkon mirë kur filloni të dëgjoni tinguj të çuditshëm – apo edhe zëra që përpiqen të nxisin bisedën.
Tregohuni të vëmendshëm, edhe nëse është një bip sado i vogël.

Drita LED është e ndezur
Si një masë paraprake, kamerat e brendshme zakonisht kanë një dritë LED për të treguar se kamera po aksesohet në mënyrë aktive nga dikush në distancë. Të shohësh dritën LED të ndezur është një shenjë e sigurt që kamera po aksesohet dhe një element i rëndësishëm vizual për t’i mbajtur njerëzit të vetëdijshëm.

Këndi i kamerës
Ndërkohë që shumica e kamerave të brendshme janë statike, duke ofruar lente me kënd të gjerë që mbulojnë një hapësirë të mjaftueshme, ka disa që ofrojnë një shkallë artikulimi. Foscam Z2 është një shembull që ofron funksione të tilla, duke i lejuar njerëzit të rregullojnë këndin e kamerës për një pamje optimale të shtëpisë së tyre.
Nëse ndodh të shihni ndonjë lëvizje, duhet të jeni të kujdesshëm. sepse është një mënyrë tjetër e qartë për të treguar nëse kamera juaj është hakuar. Meqenëse këto kamera artikulojnë, mund të ketë një tingull që shoqëron lëvizjen, duke ju dhënë një alarm të dëgjueshëm se diçka nuk shkon.

Fjalëkalimi në llogarinë tuaj ka ndryshuar
Kur vendosni një kamerë sigurie për herë të parë, zakonisht ju kërkohet të krijoni një llogari të re. Kur e kuptoni papritur që aplikacioni nuk aksesohet, është një tregues që kamera juaj po hakohet. Ndërkohë që mund të merrni një adresë email-i ku thuhet se fjalëkalimi juaj është ndryshuar, nuk është gjithmonë kështu.
Shumica e ndërmarrjeve shtojnë një nivel tjetër sigurie duke i detyruar përdoruesit të ndryshojnë fjalëkalimet e tyre pas një periudhe kohore, por nëse nuk mund të kujtoni se e keni bërë vetë, dikush tjetër e ka bërë atë për ju.

Rritja e trafikut të të dhënave
Për të hyrë në një transmetim të drejtpërdrejtë të materialeve të një kamere kërkohet që të transmetohet një sasi e drejtë e të dhënave, e cila është një mënyrë tjetër për të treguar nëse kamera është kompromentuar. Një mënyrë për ta përcaktuar këtë është duke përdorur funksionet e përparuara të gjurmimit dhe sigurisë së routerit tuaj. Për shembull, porta Xfinity xFi ka sigurinë e vet të integruar që do të monitorojë trafikun e të dhënave nga të gjitha pajisjet e lidhura në shtëpi.
Nëse kamera juaj po transferon një sasi të konsiderueshme të të dhënave, është një tregues kryesor që diçka nuk është në rregull – veçanërisht nëse transmeton të dhëna gjatë kohës kur e dini se nuk po i përdorni ato.
Merrni, për shembull, routerin portë Xfinity xFi, i cili monitoron në mënyrë aktive të gjitha pajisjet e lidhura në rrjet. Jo vetëm që mund të shihni sasinë e të dhënave që transferohet nga secila pajisje, por ajo do të shfaqë edhe herë gjatë ditës kur regjistron thumba të pazakontë në transferimin e të dhënave. Nëse ju ndodh të shihni një anomali, kjo mund të jetë një tregues se diçka po ndodh.

Historiku i hyrjes me anë të aplikacionit
Disa kamera sigurie në shtëpi kanë aplikacione që ju lejojnë të kontrolloni historikun e hyrjes në llogarinë tuaj. Kjo mund të hedhë dritë mbi faktin se kush mund të ketë akses të paautorizuar në kamerën tuaj.

Një krijues i sistemit të sigurisë, SimpliSafe ofron një nivel të lartë sigurie. Ai përmban një regjistër historik të pajisjeve që kanë aksesuar. Pavarësisht nëse identifikoheni në aplikacion duke përdorur emrin e duhur të përdoruesit dhe të dhënat e fjalëkalimit, SimpliSafe do të ruajë këtë informacion dhe pajisjen që po përdorni në regjistrin e tij të historisë (përfshirë pajisjen, datën dhe kohën e hyrjes). Shanset janë që nëse gjeni një hyrje të dyshimtë, ka shumë të ngjarë që të jeni hakuar.

Duhet të jeni dyshues që të jeni të sigurt!
Ju mund të jeni një profesionist kur bëhet fjalë për bazat e praktikave më të mira të sigurisë në shtëpi; megjithatë, këto këshilla mund të jenë një rikujtues i mirë për ju. Nëse jeni të dhënë pas sigurisë në shtëpi, ju e kuptoni rëndësinë e mbrojtjes së familjes dhe sendeve tuaja. Me përparimin e vazhdueshëm të teknologjisë, ne duhet të jemi bashkëkohorë me trendet më të fundit për të qëndruar të informuar në lidhje me kërcënimet e mundshme të sigurisë.

Një nga gjërat më të mira që mund të bëni për të mbrojtur shtëpinë tuaj është t’i kushtoni vëmendje. Kurdoherë që shihni ndonjë aktivitet të dyshimtë në aparatin tuaj inteligjent të sigurisë në shtëpi, duhet të përcaktoni se çfarë po ndodh. Shumë mirë mund të jetë thjesht një mosfunksionim ose defekt i sistemit, por gjithashtu mund të jetë një haker që përpiqet të fitojë akses në kamerën tuaj. Sido që të jetë, është më mirë të jesh i sigurt se sa të të ndodhi diçka.

Postime te ngjashme