Softueri i ri mund të ndihmojë pacientët neurologjikë të kapin të dhënat klinike me telefonat e tyre inteligjentë

(Studimi zbulon se softueri mund të zbulojë me saktësi lëvizjet njerëzore të kryera gjatë vlerësimeve të funksionit motorik)

Softueri i vlerësimit të posturës e ka potencialin të ndihmojë neurologët dhe pacientët e tyre të kapin të dhëna të rëndësishme klinike duke përdorur mjete të thjeshta si telefonat inteligjentë dhe tabletët, sipas një studimi nga Johns Hopkins Medicine, Instituti Kennedy Krieger dhe Universiteti i Maryland. Vlerësimi i posturës së njeriut është një formë e inteligjencës artificiale që zbulon dhe etiketon automatikisht pika referimi specifike në trupin e njeriut, si bërrylat dhe gishtat, nga imazhet ose videot e thjeshta.

Për të matur shpejtësinë, ritmin dhe gamën e funksionit motorik të pacientit, neurologët shpesh do ta bëjnë pacientin të kryejë disa lëvizje të përsëritura, të tilla si prekja e gishtave ose hapja dhe mbyllja e duarve. Një vlerësim objektiv i këtyre testeve ofron pasqyrën më të saktë të ashpërsisë së gjendjes së pacientit, duke informuar kështu më mirë vendimet e trajtimit. Sidoqoftë, pajisjet e kapjes objektive të lëvizjes shpesh janë të shtrenjta ose kanë aftësinë për të matur vetëm një lloj lëvizjeje. Prandaj, shumica e neurologëve duhet të bëjnë vlerësime subjektive të funksionit motorik të pacientëve të tyre, zakonisht thjesht duke i parë pacientët teksa kryejnë detyra të ndryshme.

Studimi i ri i udhëhequr nga Hopkins kërkoi të gjente nëse softueri i vlerësimit të posturës i zhvilluar nga ekipi hulumtues mund të gjurmonte lëvizjen e njeriut me aq saktësi sa inspektimet vizuale manuale, kornizë për kornizë të regjistrimeve video të pacientëve që kryejnë lëvizje.

“Qëllimi ynë ishte të zhvillonim një metodë të shpejtë, të lirë dhe lehtësisht të arritshme për të matur në mënyrë objektive lëvizjet e një pacienti nëpër ekstremitete të shumta,” thotë autori kryesor i studimit Ryan Roemmich, Ph.D., një profesor asistent në Departamentin e Mjekësisë Fizike dhe Rehabilitimit në Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Johns Hopkins dhe një shkencëtar i lëvizjes njerëzore në Institutin Kennedy Krieger.

Ekipi hulumtues kishte 10 subjekte të shëndetshëm midis moshës 24 dhe 33 vjeç që regjistronin video me smartphone të tyre duke kryer pesë detyra që shpesh u caktoheshin pacientëve të neurologjisë gjatë vlerësimeve të funksionit motorik: trokitje e gishtave, mbylljet e duarve, trokitje e këmbëve, trokitje e thembra dhe rrotullime të duarve. Subjektet kryen secilën detyrë me katër shpejtësi të ndryshme. Lëvizjet e tyre u gjurmuan duke përdorur një algoritëm të vlerësimit të pozitës njerëzore të disponueshme lirisht, më pas u futën në softuerin e ekipit për vlerësim.

Rezultatet treguan se në të pesë detyrat, softueri zbuloi me saktësi më shumë se 96% të lëvizjeve të zbuluara nga metoda e inspektimit manual. Këto rezultate qëndruan në disa variabla, duke përfshirë vendndodhjen, llojin e telefonit inteligjent të përdorur dhe metodën e regjistrimit: Disa subjekte vendosën telefonin e tyre inteligjent në një sipërfaqe të qëndrueshme dhe goditën “rekord”, ndërsa të tjerë kishin një anëtar të familjes ose një mik që mbante pajisjen.

Me rezultate inkurajuese nga kampioni i tyre i njerëzve të rinj dhe të shëndetshëm, hapi tjetër i ekipit hulumtues është të testojë softuerin tek njerëzit që kërkojnë kujdes neurologjik. Aktualisht, ekipi po mbledh një mostër të madhe videosh të njerëzve me sëmundjen e Parkinsonit që kryejnë të njëjtat pesë detyra të funksionit motorik që kryenin subjektet e shëndetshme.

“Ne duam që çdokush me një smartphone ose tabletë të jetë në gjendje të regjistrojë video që mund të analizohet me sukses nga mjeku i tyre,” thotë Roemmich. “Me zhvillimin e mëtejshëm të këtij softueri për vlerësimin e posturës, vlerësimet motorike përfundimisht mund të kryhen dhe analizohen pa pasur nevojë që pacienti të largohet nga shtëpia.”

Postime te ngjashme