Studimi i ri zbulon se iPhone nuk është aq privat sa mendoni

Studimi i ri zbulon se iPhone nuk është aq privat sa mendoni

Sistemi operativ Android i Google vlerësohet si një makth privatësie, zbulon një studim i ri i mbledhjes së të dhënave të telefonave mobil.

Megjithatë rezulton se iOS i Apple është gjithashtu një makth i tillë i privatësisë. “Të dyja, edhe iOS dhe Google Android ndajnë të dhëna me Apple dhe Google mesatarisht çdo 4.5 minuta” thuhet në studimi i botuar botuar javën e kaluar nga Trinity College në Dublin.

“Mbledhja e të dhënave” thelbësore “është e gjerë dhe ka të ngjarë të jetë në kundërshtim me pritjet e arsyeshme të përdoruesve” thuhet më tutje në publikimin e hulumtimit.

Pjesa më e madhe e këtij grumbullimi të të dhënave bëhet pasi telefoni të jetë ndezur për herë të parë, para se përdoruesi të regjistrohet në një llogari të Apple ose Google, dhe madje edhe kur të gjitha cilësimet opsionale të ndarjes së të dhënave janë çaktivizuar.

“Të dy iOS dhe Google Android transmetojnë telemetri, pavarësisht se përdoruesi tërhiqet në mënyrë të qartë nga kjo,” shton raporti. “Sidoqoftë, Google mbledh një vëllim dukshëm më të madh të të dhënave nga telefonat mobil krahasuar me Apple.”

 

“Gjatë 10 minutave të para të fillimit, [Google] Pixel dërgon rreth 1MB të dhëna … në Google krahasuar me iPhone që dërgon rreth 42KB të dhëna në Apple,” thuhet në raport.

“Kur telefonët të jenë pasiv, Pixel dërgon afërsisht 1MB të dhëna në Google çdo 12 orë në krahasim me iPhone që dërgon 52KB në Apple.”

Sidoqoftë, raporti i studiuesve thotë se iPhone transmetoi më shumë lloje të të dhënave, përfshirë vendndodhjen e pajisjes, adresën lokale të Protokollit të Internetit (IP), identifikuesit e rrjetit Wi-Fi-adresat MAC e pajisjeve të tjera në rrjetin lokal, përfshirë Wi-Fi në shtëpi.

Postime te ngjashme