Vodafone dhe Ericsson po krijojnë shtigje të sigurta fluturimi për dronët

Vodafone dhe Ericsson po krijojnë shtigje të sigurta fluturimi për dronët

Vodafone dhe Ericsson po krijojnë “korridore në qielli” që mundësojnë dronët të udhëtojnë në mënyrë të sigurt dhe të shpejtë.

Dronët e sotëm përdoren kryesisht për fotografi, videografi dhe qëllime vetëm rekreative. Sidoqoftë, dronët do të përdoren gjithnjë e më shumë për aplikime kritike, siç janë shpërndarja e furnizimeve dhe organeve jetësore mjekësore.

Erik Ekudden, Zëvendës President i Lartë, CTO dhe Shef i Teknologjisë së Funksionimit të Grupit në Ericsson, tha:

“Dronët janë mjete jashtëzakonisht të fuqishme për shumë biznese dhe ne vetëm po gërvishtim sipërfaqen e mundësive që ato hapin, gjë që e bën bashkëpunimin tonë me Vodafone edhe më emocionues.

Kapacitetet e rrjetit celular më të besueshëm do të lejojnë industritë kryesore të tilla si kujdesi shëndetësor, ndërtimi dhe bujqësia të përshpejtojnë vendosjen në terren, të zvogëlojnë rreziqet e shëndetit dhe sigurisë dhe të ndihmojnë në shpëtimin e jetës.

Dronët janë mbajtur kryesisht larg rregulloreve konfuze, lidhjes jo të besueshme dhe fluturimeve të pamatur që janë aeroplanë të rrezikuar dhe avionë tokësorë.

Korridoret e qiellit që po testohen nga Vodafone dhe Ericsson do të ndihmojnë për të kapërcyer pengesat që kanë penguar dronët dhe t’u mundësojë atyre të arrijnë potencialin e tyre të plotë.

Duke krijuar shtigje specifike, mund të sigurohet që dronët të mos ndërhyjnë në avionët e tjerë dhe / ose të rrezikojnë të tjerët. Për më tepër, lidhja përgjatë këtyre shtigjeve mund të garantohet për të parandaluar çdo ‘jo-pika’ të mbulimit që çon në dronë të pakontrollueshëm. Rregullatorët kanë më shumë të ngjarë të mirëpresin dronë me garanci të tilla.

Ekipi gjeneroi harta të mbulimit se ku mund të fluturojnë dronët duke ruajtur lidhjen e mirë në ajër. Informacioni anonim nga përdoruesit e celularëve u përdor gjithashtu për të ndihmuar dronët të shmangin zonat e mbingarkuara.

Johan Wibergh, CTO i Vodafone Group, komentoi:

“Rrjeti celular është një pasuri e pasur me të dhëna që mund të përdoret me përgjegjësi dhe siguri për të ndihmuar shoqërinë. Ne jemi duke evoluar rrjetin tonë inteligjent të drejtuar nga softueri në një platformë të fuqishme që mund të ofrojë shërbime të reja dixhitale. Përdorimi i përgjegjshëm i dronëve është vetëm një shembull i tillë, por do të ketë shumë më tepër “.

Të dhënat thelbësore në lidhje me mbulimin në ajër dhe bllokimet në tokë mund t’u sigurohen palëve të treta të besueshme përmes API-ve të cilat u mundësojnë atyre që të hartojnë shpejt një rrugë të sigurt për një dron që mban komunikim të vazhdueshëm me qendrën e kontrollit.

“API-të do të përshpejtojnë miratimin e dronëve për përdorim të sektorit komercial dhe publik, duke sjellë shumë përfitime të tilla si të qenit në gjendje të vlerësojnë zjarret, të japin furnizime mjekësore dhe të ndihmojnë bizneset të vëzhgojnë kushte të rrezikshme si vendet e ndërtimit, linjat e energjisë dhe bazat tona të lëvizshme, më shpejt dhe në mënyrë më të sigurt ”, shton Wibergh.

Vodafone thotë se dronët e lidhur me celularë bëjnë pjesë në udhëtimin shumëvjeçar të kompanisë për të ripërcaktuar arkitekturën e saj teknologjike në një model ‘Telco as a Service’ (‘TaaS’), bazuar në platforma që ofrojnë programe të reja, video dhe të dhëna në shkallë

Postime te ngjashme