Zgjidhja e së ardhmes, Roboti Hermes

Zgjidhja e së ardhmes, Roboti Hermes.

Shpëtimi i viktimave nga një ndërtesë e djegur, një derdhje kimike ose ndonjë fatkeqësi që është e vështirë për njerëzit, por mund të jetë një mision për robotë elastikë, të adaptueshëm me situatat e krijuara.
Inxhinierët janë duke bërë përpjekje për krijimin e robotëve me katër këmbë dhe aftësinë e tyre për të punuar, për të kërcyer madje edhe të bëjnë backflips. Por marrja e robotëve me dy këmbë, humanoide për të ushtruar forcë ose shtyrë kundër diçkaje pa rënë, ka qenë një sfidë e rëndësishme.
Tani inxhinierët kanë zhvilluar një metodë për të kontrolluar ekuilibrin e një roboti me dy këmbë, teleleoperated një hap thelbësor drejt lejimit të një humanoid për të kryer detyra me ndikim të lartë në mjedise sfiduese.
Roboti i skuadrës, që ngjan fizikisht me një torzë të përpunuar dhe me dy këmbë, kontrollohet në distancë nga një operator njerëzor i veshur me jelek që transmeton informacione në lidhje me forcat e lëvizjes dhe reagimet tokësore të robotit.
Përmes jelekut, operatori njerëzor mund të drejtojë lokomotivën e robotit dhe të ndiejë lëvizjet e tij. Nëse roboti ka filluar të bjerë në majë, njeriu ndjen një tërheqje përkatëse në jelek dhe mund të përshtatet në një mënyrë për të ribalancuar veten dhe, në mënyrë sinkronike, robotin.
Në eksperimentet me robotin për të provuar këtë qasje të re “reagime të balancës”, studiuesit ishin në gjendje të ruanin nga distanca ekuilibrin e robotit ndërsa kërceu dhe eci në në sinkron me operatorin e tij njerëzor.
Tani nëse dëshiron të hapësh një derë të rëndë, mund ti japësh komandën robotit të lëvizë trupin e tij përgjatë derës për ta hapur, pa e humbur ekuilibrin”. Në demonstrime, Roboti HERMES ka derdhur kafe në një filxhan, ka mbajtur një sëpatë për të prerë dru dhe ka shuar zjarrin.
Të gjitha këto detyra kanë përfshirë trupin e sipërm të robotit dhe algoritmet për të përputhur pozicionimin e gjymtyrëve të robotit me atë të operatorit të tij. HERMES ishte në gjendje të kryejë mocione me ndikim të lartë sepse roboti ishte rrënjosur në vend dhe balanca, në këto raste, ishte shumë më e thjeshtë për tu ruajtur.

Postime te ngjashme