Robotët e butë në formë pilivese sinjalizojnë fenomenet natyrore

Inxhinierët në Universitetin Duke kanë zhvilluar një robot elektronik, krejtësisht të butë, në formë pilivese që mund të kalojë nëpër ujë dhe të reagojë ndaj kushteve mjedisore të tilla si pH, temperatura ose prania e vajit. Demonstrimi i vënies në provë të parimit mund të jetë pararendës i “rojtarëve” mjedisorë më të përparuar, autonomy për monitorimin e një game të gjerë të shenjave potenciale treguese të problemeve mjedisore. Roboti i butë është përshkruar në internet më 25 Mars në revistën […]

Algoritmi i ri krijon robotë të butë me ndjeshmëri

Janë disa detyra që robotët tradicionalë, lloji i ngurtë dhe metalik, thjesht nuk mund t’i kryejnë. Nga ana tjetër, robotët me trup të butë mund të jenë në gjendje të ndërveprojnë me njerëzit në mënyrë më të sigurt ose të futen në hapësira të ngushta me lehtësi. Por që robotët të kryejnë me besueshmëri detyrat e tyre për të cilat janë programuar, ata duhet të dinë vendndodhjen e të gjitha pjesëve të trupit të tyre. Kjo është një detyrë e […]

Identifikimi me anë të fytyrës në smartphone: Buzëqeshje, shkelje syri dhe lëvizje të tjera të fytyrës si mënyrë e re aksesimi

Përdorimi i fytyrës tuaj për të zhbllokuar telefonin tuaj është një protokoll sigurie gjeniale. Por si çdo teknologji e përparuar, hakerat dhe hajdutët janë gjithmonë në gjendje të sfidojnë, dhe kjo mund të jetë zhbllokimi i telefonit tuaj me fytyrën tuaj ndërsa flini ose duke përdorur një foto nga mediat sociale për të bërë të njëjtën gjë. Si çdo sistem tjetër i identifikimit biometrik njerëzor para tij (gjurmët e gishtërinjve, skanimet e retinës) ka ende defekte të konsiderueshme të sigurisë […]

A është Wi-Fi mjaftueshëm i sigurt? Rrjetet e linjës elektrike mund të jenë ato që ju nevojiten

Wi-Fi nuk funksionon gjithmonë siç pritet dhe nuk është opsioni juaj i vetëm i rrjetit. Powerline ofron më të mirën duke përdorur instalimet elektrike ekzistuese në një shtëpi ose zyrë. Ne shpjegojmë se çfarë bën kjo zgjidhje e rrjetit, së bashku me përfitimet dhe të metat e saj. Çfarë është rrjeti Powerline? Rrjeti i linjës energjetike është një teknologji që qëndron midis telit dhe wireless-it. Në vend që të regjistrojë të dhëna të rrjetit në ajër ose përmes kabllove të […]

Shkencëtarët e nanoteknologjisë krijojnë zogun më të vogël origami në botë

Nëse dëshironi të ndërtoni një robot në shkallën nano plotësisht funksional, duhet të përfshini një mori aftësish, nga qarqet elektronike të ndërlikuara dhe fotovoltaikët te sensorët dhe antenat. Por po aq e rëndësishme, nëse doni që roboti juaj të lëvizë, ju duhet ta bëni në gjendje të përkulet. Studiuesit e Cornell kanë krijuar aktivizues memorie në përmasa mikron që mundësojnë materiale dy-dimensionale të hollë atomikisht që të palosen vetë në konfigurime 3D. Gjithçka që ata kërkojnë është një goditje e […]

Mjeti i Ri i Inteligjencës Artificiale Mund të Ndryshojë Mikroskopinë

Një mjet i zhvilluar i inteligjencës artificiale në Universitetin e Gothenburgut ofron mundësi të reja për të analizuar imazhet e marra me mikroskopë. Një studim tregon se mjeti, i cili tashmë ka marrë njohje ndërkombëtare, mund të ndryshojë rrënjësisht mikroskopinë dhe të hap rrugën për zbulime të reja dhe fusha të përdorimit si në kërkim ashtu edhe në industri. Fokusi i studimit është mësimi i thellë, një lloj i inteligjencës artificiale (AI) dhe mësimi me anë të makinerive me të […]

Zbulim më i shpejtë i medikamenteve nëpërjmet metodës Machine-Learning

Ilaçet e ndryshme mund të japin efektin e tyre vetëm nëse bashkëveprojnë me proteinat target në organizëm. Vlerësimi i këtij bashkëveprimi është një pengesë kryesore në procesin e zbulimit dhe shqyrtimit të ilaçeve. Hulumtimi i ri që kombinon kiminë dhe machine-learning mund ta kalojë këtë pengesë. Teknika e re, e quajtur DeepBAR, llogarit shpejt afinitetet lidhëse midis kandidatëve për ilaçe dhe proteinat target të tyre. Qasja jep llogaritjet e sakta në një fraksion të caktuar të kohës në krahasim me […]

Materiali i ngjashëm me kameleonin i përzierë me bor i afrohet imitimit të qelizave të trurit

Në një studim të ri, studiuesit e Texas A&M në Departamentin e Shkencës dhe Inxhinierisë së Materialeve përshkruajnë një material të ri që i afrohet imitimit të mënyrës se si qelizat e trurit kryejnë llogaritjet. Çdo moment zgjimi, truri ynë përpunon një sasi masive të dhënash për t’i dhënë kuptim botës së jashtme. Duke imituar mënyrën se si truri i njeriut zgjidh problemet e përditshme, sistemet neuromorfe kanë një potencial të jashtëzakonshëm për të revolucionarizuar analizat e të dhënave të […]

Çlirimi i Potencialit të Mendjes: Kontrolli i pajisjeve dixhitale, të tilla si telefonat, përmes sinjaleve të trurit

Pison, themeluar nga Dexter Ang (MIT ’05), u mundëson njerëzve të kontrollojnë pajisjet dixhitale, siç janë telefonat e tyre, përmes sinjaleve të trurit. Dexter Ang ’05, AF ’16 kishte punuar si një tregtar para se të mësonte se nëna e tij kishte ALS (Amyotrophic lateral sclerosis). Gjatë vitit të ardhshëm, ai e pa atë duke humbur ngadalë aftësinë për të ecur, për të ushqyer veten, dhe madje për të klikuar gjatë leximit të një libri online, një nga aktivitetet e […]

Ndjekja e kriminelëve kibernetikë me një sistem të ri machine-learning

Modeli nga Laboratori i Shkencave Kompjuterike dhe Inteligjencës Artificiale identifikon “rrëmbyesit serial” të adresave IP të internetit. Rrëmbimi i adresave IP është një formë gjithnjë e më popullore e sulmeve kibernetike. Kjo bëhet për një sërë arsyesh, nga dërgimi i postës së padëshiruar dhe malware deri në vjedhjen e Bitcoin. Është vlerësuar se vetëm në vitin 2017, incidente të tilla kanë prekur më shumë se 10% të të gjitha domain-eve në botë. Ka pasur incidente të mëdha në Amazon dhe […]